Κόσμος|15.07.2021 10:39

Τουρκία: Καρατομήθηκε ο πρύτανης – κομματικός φίλος του Ερντογάν από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, του μεγαλύτερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Τουρκία, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Ο καθηγητής Μελίχ Μπουλού, ο οποίος είχε διοριστεί με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις του προσωπικού και των φοιτητών, απηλλάγη των καθηκόντων του με νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως. Ο διορισμός κι όχι η εκλογή του πρύτανη από το ίδιο το ίδρυμα θεωρήθηκε σκανδαλώδης παρέμβαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τον Τούρκο πρόεδρο.

Το προσωπικό και οι φοιτητές του πανεπιστημίου διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο Μπουλού ήταν ο πρώτος πρύτανης που διορίστηκε χωρίς να εκλεγεί από τη Σύγκλητο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.  Από τον Ιανουάριο, κάθε μέρα ομάδα πανεπιστημιακών στέκονταν όρθιοι με γυρισμένη την πλάτη προς το κτίριο της πρυτανείας, σε ένδειξη αποδοκιμασίας του πρύτανη, ενώ οι διαμαρτυρίες των φοιτητών του Βοσπόρου προκάλεσαν την παρέμβαση της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν άγριες μεθόδους καταστολής. Ο Μπουλού είχε κατηγορηθεί επίσης για λογοκλοπή, καθώς τμήματα της διδακτορικής του διατριβής είχαν αντιγραφεί από επιστημονικά άρθρα άλλων καθηγητών. Ο αποπεμφθείς πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου είχε προκαλέσει επίσης αντιδράσεις για τις ανθελληνικές και εθνικιστικές του θέσεις. Σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2019 είχε προτείνει να προκληθεί ένα «μικρής κλίμακας» επεισόδιο με την Ελλάδα για να προβληθεί η δύναμη του τουρκικού ναυτικού.

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προβληθούν. Όπως το ότι δεν είμαστε πλέον η παλιά Τουρκία και το ποια είναι σήμερα η δύναμη της νέας Τουρκίας. Αυτό που αποκαλούμε hard power, δηλαδή, πρέπει να δείξουμε τα δυνατά στοιχεία της ισχύος μας. Ως πρώην στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας, ερεύνησα τη θέση του ναυτικού ως όπλο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ναυτικό τόσο ισχυρό όσο το δικό μας στην περιοχή. Ούτε το ισραηλινό ούτε το αιγυπτιακό ναυτικό. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κινήσει τα πλοία της. Δεν υπάρχει δύναμη γύρω μας με ένα ναυτικό τόσο δυνατό όσο το δικό μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να τονιστεί. Διότι όταν καθίσουμε στο τραπέζι, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι έχουν ένα πολύ δυνατό ναυτικό. Ίσως πρέπει να δείξουμε μερικές εικόνες. Για παράδειγμα, να εκτοξευτεί ένας πύραυλός μας σε ένα επεισόδιο μικρής κλίμακας, πλήττοντας ένα (ελληνικό) πλοίο, ώστε όλοι να το δουν», είχε προτείνει.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια: 500.000 νέα ραντεβού τις τελευταίες μέρες – Τι είπε ο Θεμιστοκλέους για το ενδεχόμενο οριζόντιου υποχρεωτικού εμβολιασμού

Κατακλυσμός στη Γερμανία: Τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες, δεκάδες αγνοούμενοι και καταρρεύσεις σπιτιών

Νέα μέτρα: Μεγάλες ουρές στο Λιμάνι του Πειραιά – Στο λιμενικό οι έλεγχοι πριν την αποβίβαση

Κορονοϊός: Ανησυχία για σχολεία και πανεπιστήμια – Υποχρεωτικά rapid tests προτείνει ο Γώγος

Συγκέντρωση Σύνταγμα: «Τραγικές εικόνες, δεν έχουν σχέση με την εκκλησία», λέει ο Μητροπολίτης Δωδώνης

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπρύτανηςπανεπιστήμιοΤουρκία