Κόσμος|16.07.2021 18:33

Κορονοϊός - Κίνα: Απορρίπτει τις επικρίσεις του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας

Newsroom

Η Κίνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έλλειψη συνεργασίας στο πεδίο της έρευνας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού από την Γουχάν. Εκπρόσωπος της διπλωματίας της χώρας απάντησε στις καταγγελίες εμπειρογνωμόνων, ότι η Κίνα παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων για την προέλευση της πανδημίας» καθώς και ότι «υπέδειξε κάθε στοιχείο που θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως» τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

«Πρόβλημα» η απροθυμία για παράδοση πρωτογενών στοιχεία

Ο  γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο «περισσότερη συνεργασία» για να γίνει σαφές «τι ακριβώς συνέβη» όσο οι πιέσεις για την δειξαγωγή εις βάθος έρευνας ώστε να βρεθεί από πού προήλθε ο κορονοϊός. Την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία, τον περασμένο Ιανουάριο, συνιστά πρόβλημα. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων είναι το πρώτο πρόβλημα, και, ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας είπα ότι αυτό θα έπρεπε να διευθετηθεί. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στην υπόθεση ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο και μεταδόθηκε, στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, ο οποίος μετρά 4 εκατομμύρια νεκρούς από την πανδημία. Αντίστοιχα, έρευνα για αυτό το ενδεχόμενο ζήτησε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν»

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σχετικά με το ενδεχόμενο διαφυγής του ιού από το εργαστήριο, δήλωσε χθες ότι «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένα. Έχω δει κι εγώ (ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα». Την ίδια ώρα, το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο αυτή την υπόθεση. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και είναι σημαντικό να διευκρινιστεί τί συνέβη στα εργαστήρια. Έχουμε ανάγκη από απευθείας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια πριν από την πανδημία», είπε, παραδεχόμενος ότι η ομάδα έρευνας του ΠΟΥ δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. «Οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών να υπάρξει καλύτερη συνεργασία και να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα», κατέληξε.

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση - Διασκέδαση: Αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες όλοι οι κλειστοί χώροι

Κεραμέως για υποχρεωτικό εμβολιασμό πανεπιστημιακών – φοιτητών: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Κορονοϊός- Ζοφερή εκτίμηση από ECDC: Θα πενταπλασιαστούν τα κρούσματα στην Ευρώπη μέχρι την 1η Αυγούστου

Νέα μέτρα: Αρνητικό τεστ και για τα ταξίδια με τρένο εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών

ΚορονοϊόςπανδημίαΚίναΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας