Κόσμος|30.10.2018 14:05

Ένα μέτρο κάτω από το νερό η Βενετία (pics & vid)

Newsroom

Οι χειρότερες πλημμύρες από το 2012 , με τη στάθμη του νερού να φθάνει το 1 μέτρο πάνω από το φυσιολογικό όριο, κυριολεκτικά βούλιαξαν τη Βενετία. Πολλοί από τους δρόμους της «Βασίλισσας της Αδριατικής», ακόμη και η περίφημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, έχουν βυθιστεί στο νερό.

Η Βενετία, πόλη χτισμένη πάνω σε δεκάδες νησιά μιας λιμνοθάλασσας στην Αδριατική, πλήττεται από πλημμύρες περίπου 200 ημέρες τον χρόνο. Η σφοδρή κακοκαιρία και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν την πίεση του νερού από τη λιμνοθάλασσα και οι αξιωματούχοι της πόλης φοβούνται ότι θα μπορούσε να φτάσει στο ιστορικό επίπεδο της πλημμύρας του 1966, όταν το νερό ήταν 1.8 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. 

T

Το 70% της Βενετίας βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό, ενώ στη Ρώμη τη Δευτέρα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Ο άνεμος προκάλεσε την πτώση πολλών κορμών και κλαδιών δέντρων, με σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Με απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, η Πολιτική Προστασία τέθηκε σε επιφυλακή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα (όπως στην περίπτωση της γραμμής Ρώμης-Μιλάνου), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων..

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης έκλεισε προσωρινά η αρχαιολογική περιοχή της Πομπηίας, ενώ έχουν διακοπεί και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το μικρό νησί της Ίσκια.

Στην πόλη Μπέργκαμο, έξω από το Μιλάνο, τέλος, από την βροχή πλημμύρισε παιδικός σταθμός και τετρακόσιοι άνθρωποι (προσωπικό και μικροί μαθητές), εγκατέλειψαν το κτήριο με την βοήθεια των πυροσβεστών.

πλημμύρεςΒενετία