Κόσμος|19.01.2019 18:31

Τα Lego πιο κερδοφόρα από µετοχές και χρυσό

Newsroom

Σε µια αναπάντεχη «πρόταση» για επενδυτές και επαγγελµατίες συλλέκτες κατέληξε η έρευνα Ρωσίδας οικονοµολόγου: ξεχάστε τα οµόλογα, τις µετοχές και τον χρυσό, δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από τα πλαστικά τουβλάκια Lego. Σε µια µελέτη µε τίτλο «Lego- το παιχνίδι των έξυπνων επενδυτών», η 37χρονη καθηγήτρια στην Ανωτάτη Οικονοµική Σχολή της Ρωσίας, Βικτόρια Ντοµπρίσνκαγια, ανέλυσε 2.300 σετ από τουβλάκια Lego που πωλήθηκαν από το 1987 έως το 2015, για να υπολογίσει την απόδοσή τους στον χρόνο.

Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι το παιχνίδι, σε πολλές περιπτώσεις, έχει ξεπεράσει σε απόδοση ακόµη και τις αµερικανικές µετοχές µε τη µεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Τα σετ µε τον πύργο του Χόγκουαρτς από τον «Χάρι Πότερ» και τα αστροµαχητικά των «Star Wars» έχουν απόδοση 11% ετησίως, ενώ τα µικρότερα σετ απέφεραν ακόµα µεγαλύτερο κέρδος κάθε χρόνο.

Η δρ Ντοµπρίνσκαγια, η οποία, όπως ανέφερε στο Bloomberg, εµπνεύστηκε από το πάθος του γιου της για τα Lego, διαπίστωσε ότι το µέγεθος είναι σηµαντικός παράγοντας απόδοσης. Τα σετ που αποτελούνταν από λιγότερα από 113 τουβλάκια είχαν ετήσια απόδοση 22%, 16% περισσότερο από τα σετ 860 κοµµατιών. Επίσης, τα Lego που έχουν να κάνουν µε υπερήρωες αποφέρουν περισσότερα χρήµατα σε βάθος χρόνου. Τα µόνα θεµατικά τουβλάκια που σηµείωσαν πτώση διαχρονικά (κατά µέσο όρο -3,5%) αφορούν στη σειρά κινουµένων σχεδίων «Σίµπσονς».

Lego