Κόσμος|26.07.2021 19:52

Η Άγκυρα καταδικάζει την κατάλυση της εξουσίας στην Τυνησία - Αποφεύγει τη λέξη «πραξικόπημα»

Μαρία Ζαχαράκη

«Η δημοκρατία ανεστάλη στη Τυνησία», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδικάζοντας «τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή υποστήριξη». Ο Καλίν με tweet του σχολίασε την αναστολή των εργασιών της βουλής της Τυνησίας και την αποπομπή του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σαΐντ.

«Απορρίπτουμε την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την αγνόηση της δημοκρατικής βούλησης του λαού στη φιλική και αδερφική Τυνησία. Καταδικάζουμε τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή υποστήριξη. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία της Τυνησίας θα βγει ενισχυμένη από αυτήν τη διαδικασία», έγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία στέκεται πάντα δίπλα στη δημοκρατία και τους λαούς. Υποφέραμε πολύ στο παρελθόν όταν η εξουσία μεταβιβαζόταν χωρίς εκλογές. Γι’ αυτό ανησυχούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία και ελπίζουμε η δημοκρατία να αποκατασταθεί χωρίς καθυστέρηση», έγραψε αντίστοιχα ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Η Άγκυρα αποφεύγει τη λέξη «πραξικόπημα»

Την καταδίκη της για τις εξελίξεις στην Τυνησία εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τη λέξη «πραξικόπημα», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη της Άγκυρας ως «χλιαρή».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε:

«Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή των δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, η οποία αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού στην Τυνησία. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του Συντάγματος της Τυνησίας». «Οι αποφάσεις στην Τυνησία που εμποδίζουν την εκλεγμένη βουλή και τους βουλευτές της να κάνουν το καθήκον τους είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στη συνταγματική τάξη. Το στρατιωτικό/γραφειοκρατικό πραξικόπημα είναι παράνομο παντού. Ο λαός της Τυνησίας θα προστατέψει τη συνταγματική τάξη και το δίκαιο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε σε δημοσιογράφους από το Αζερμπαϊτζάν ότι η Τουρκία είναι ενάντια σε πραξικοπήματα. «Βλέπουμε ότι το πραξικόπημα στην Τυνησία θα βλάψει τον τυνησιακό λαό. Ως Τουρκία είμαστε μέχρι τέλους ενάντια σε αυτήν την αντιδημοκρατική δραστηριότητα».

«Πραξικόπημα ενάντια στην πολιτική νομιμότητα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, αυτά που διαδραματίζονται στην Τυνησία σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη δημοκρατία της Τυνησίας», ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνεται για τους εργαζόμενους – Το παρασκήνιο πίσω από την αύξηση

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τον καύσωνα - Τους 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

Μετάλλαξη Δέλτα: Τον Αύγουστο η κορύφωση του 4ου κύματος – Καμπάνακι από ειδικούς για πάνω από 3.000 κρούσματα

Νέα μέτρα - Γεωργιάδης: Ανοιχτό ενδεχόμενο για click away σε ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει αντίποινα για το άνοιγμα των Βαρωσίων

ΤουρκίαΤυνησίαΙμπραχίμ Καλίν