Κόσμος|28.07.2021 14:14

Πρώην Τούρκος πρέσβης στα Κατεχόμενα: «Η Άγκυρα ήθελε να γίνω νομάρχης»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο απόηχος της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βόρεια Κύπρο συνεχίζεται. Μετά τη μεγάλη αντίδραση που εκδηλώθηκε από τη διεθνή κοινότητα στις δηλώσεις του Ερντογάν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα Κατεχόμενα, ο Καγιά Τουρκμέν, ο βραχύτερος «πρεσβευτής» της Τουρκίας στη Λευκωσία, εξηγεί τη θέση και την πολιτική που επιδιώκει να ασκήσει η κυβέρνησης AKP στην Τουρκική Δημοκρατία στη Βόρεια Κύπρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Ο Καγιά Τουρκμέν ανέλαβε ως «πρέσβης» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος την 1η Αυγούστου 2010 και η θητεία του έληξε επίσημα στις 17 Μαρτίου 2011. Επτάμισι μήνες.

«Γιατί απολύθηκα; Νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν άρεσε στην τουρκική κυβέρνηση το στυλ μου ως πρέσβης στη Λευκωσία. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις Κυπριακές υποθέσεις και επομένως έχει το ένα του πόδι στην Κύπρο, συνεχώς επικρίνει και ταπεινώνει τους Κύπριους. Συνειδητοποίησα πολύ αργά -σαν ηλίθιος- ότι η Άγκυρα ήθελε να γίνω νομάρχης κι όχι πρεσβευτής, Νομίζω ότι είναι καλό που ήμουν ηλίθιος...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καγιά Τουρκμέν, τονίζοντας ότι δεν μετανιώνει για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του στα Κατεχόμενα.

Μια μέρα ο Τουρκμέν είπε στον τότε Τούρκο αντιπρόεδρο, Τζεμίλ Τσιτσέκ: «Κύριε υπουργέ, έρχεστε εδώ, βρυχάστε, μετά πηδάτε στο αεροπλάνο σας και φεύγετε. Είμαι εδώ και κάθε μέρα βλέπω με τα μάτια μου τους Κύπριους φίλους μου. Εάν θέλετε εσείς να είστε ο κακός μπάτσος,  με την άδειά σας, εγώ θα είμαι ο καλός αστυνομικός, του είπα. Δεν του άρεσε πολύ αυτό... Δεν τα βρήκα ποτέ με τον υπουργό λόγω αυτής της προσέγγισης και της διαφοράς στο στυλ. Και τότε τράβηξε το σχοινί μου προς τα πίσω…», όπως περιγράφει γλαφυρά ο Τούρκος πρέσβης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν δίνει οδηγίες, πόσο μάλλον να ενημερώσει εκείνον που διορίζει ως πρέσβη στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Δεν μου είπε τί πρέπει να προσέξω. Ούτε ο υπουργός ούτε ο υφυπουργός μου τηλεφώνησαν. Δεν μου είπαν τί περιμένουν από μένα εκεί», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση στις τελευταίες «προεδρικές» εκλογές στο ψευδοκράτος, ο Καγιά Τουρκμέν υπογράμμισε ότι αυτό που έκαναν στον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τότε ήταν ασέβεια και καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Κατεχόμενα.

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση: Ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους – Τι είπε ο Πέτσας

Πέτρος Φιλιππίδης: Στις φυλακές Τρίπολης μετά την προφυλάκιση για βιασμό και απόπειρες

Κορονοϊός – Γιατί νοσούν οι πλήρως εμβολιασμένοι: Αναλυτικά τα δεδομένα

Μετάλλαξη Δέλτα – Θωμαϊδης: 70 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος

Τουρκία: Κατηγορούσε την Ελλάδα για τον φράχτη στον Έβρο αλλά φτιάχνει παρόμοιο στα σύνορα με Ιράν

ΆγκυραΤούρκοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚατεχόμεναπρέσβης