Κόσμος|29.07.2021 18:36

Οκτάι: Οι απειλές δεν θα μας εμποδίσουν στην Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

«Ούτε οι βαθιές ανησυχίες, ούτε οι έμμεσες απειλές θα εμποδίσουν την Τουρκία να σταθεί στο πλευρό των Τουρκοκύπριων», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι τα κλειστά Βαρώσια είναι έδαφος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και πως η διαδικασία της σταδιακής επιστροφής της ζωής στην περιοχή θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξή της, όπως θα συμβάλλει σημαντικά σε όλο το νησί.

«Δυστυχώς όμως η ΕΕ και στο θέμα της λύσης των δυο κυρίαρχων κρατών, και στο θέμα των Βαρωσίων γυρίζει την πλάτη στις πραγματικότητες και στο κοινό καλό», ανέφερε ο Οκτάι.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανησυχεί βαθιά για το δράμα, για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που βιώνονται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο ή να λέει ‘στοπ’ στο ρατσισμό και στην ισλαμοφοβία που βρίσκεται σε έξαρση σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Αλλά, όταν πρόκειται για τα ίσα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, τη δικαιοσύνη και την κυριαρχία, μιλούν αρκετά απερίσκεπτα και ασυναίσθητα. Η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχουν αθετήσει κάθε λόγο που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, έχουν σηκωθεί από το τραπέζι, έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες με την κακομαθημένη συμπεριφορά τους που αγνοεί την τουρκική κοινότητα, έχουν επιβραβευτεί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν πληρώσει το τίμημα. Ούτε οι βαθιές ανησυχίες, ούτε οι έμμεσες απειλές δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία να σταθεί στο πλευρό των Τουρκοκύπριων. Να το ξέρουν όλοι, πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Θα συνεχίσουμε, χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, να υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητα της ΤΔΒΚ να ανοίξει τα Βαρώσια και να προχωρήσει στο θέμα της λύσης των δυο κρατών».

«Όμηρος της Ελλάδας έχει γίνει η Διεθνής Κοινότητα»

«Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση του ανοίγματος των Βαρωσίων είναι μια πλήρης απογοήτευση, είναι πασιφανές ότι η διεθνής κοινότητα έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της Ε/Κ πλευράς», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και πρόσθεσε:

«Απορρίπτουμε εντελώς τις δηλώσεις, που δε συνάδουν με τις πραγματικότητες του νησιού και βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αλλά και τη στάση ορισμένων χωρών που έχουν εκφέρει γνώμη για το θέμα. Θα ήθελα να το υπογραμμίσω ξανά, όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει η ΤΔΒΚ στο πλαίσιο του ανοίγματος των Βαρωσίων σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Όλες οι ειδήσεις

Καύσωνας: Νέο εκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ – Θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς

Πόθεν Έσχες: Ο «πλουσιότερος» και ο «φτωχότερος» πολιτικός αρχηγός

Νέα NOTAM από ΥΠΑ: PLF λίγο πριν την πτήση μπορούν να υποβάλλουν οι επιβάτες προς Ελλάδα

Κορονοϊος-ΑΠΘ: Ο ιός πάει παραλία τα Σαββατοκύριακα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΤουρκίαΚύπροςΦουάτ Οκτάι