Κόσμος|02.08.2021 14:28

Αντιπολιτευόμενος τύπος στην Τουρκία: «Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι εγκεφαλικά νεκρή»

Μαρία Ζαχαράκη

Προβαίνοντας σε μία περίληψη της επίσκεψης Ερντογάν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Μπιργκιούν», ψέγει έντονα την κυβέρνηση και τον Τούρκο πρόεδρο για την αντιμετώπιση πλέον των ίδιων των πολιτών του εν μέσω των δεινών που περνάει, υποστηρίζοντας ότι ζει πλέον σε άλλον κόσμο…

«Η επίσκεψη Ερντογάν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές ήταν μια σύνοψη των 19 ετών διακυβέρνησης του ΑΚΡ», υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ερντογάν πέταξε τσάι στους πολίτες και η συνοδεία του έκλεισε τον δρόμο για τα ασθενοφόρα. Κάλεσε τους πολίτες να παρουσιαστούν μπροστά του για να τους δώσει συλλυπητήρια.  Επισκεπτόμενος τις περιοχές καταστροφής με το πολυτελές αεροπλάνο του  προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Ένα άτομο, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε χάος σχεδόν σε όλους τους τομείς, από την πανδημία στην οικονομική κρίση, από την εκπαίδευση στην υγεία, δεν βλέπει κανέναν άλλον παρά μόνο τον στενό κύκλο του. Προβάλλεται μια ρόδινη εικόνα σε κάθε ομιλία του, ο Ερντογάν απομακρύνεται από την πραγματικότητα της χώρας όλο και περισσότερο, ρίχνοντας τσάι στους πολίτες που αγωνίζονται με τη φτώχεια και τις καταστροφές. Ενώ η χώρα παλεύει με σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές, οι επισκέψεις του Ερντογάν με ένα τεράστιο κομβόι αποκαλύπτουν την απόγνωση μιας κυβέρνησης που είναι εγκεφαλικά νεκρή», σημειώνει δηκτικά η τουρκική εφημερίδα.

Τσάι για τις κακές ημέρες

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει πολύ τσάι στο λεωφορείο του», συνεχίζει η εφημερίδα. «Ο Ερντογάν, ο οποίος συνήθιζε παλαιότερα να πετάει τσάι μόνο στις συγκεντρώσεις, τώρα προσπαθεί να δώσει κίνητρα τους πολίτες πετώντας τσάι όταν επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές». Μιλώντας στο πλήθος που τον άκουσε στην περιοχή της Μαρμαρίδας, μια από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν δασικές πυρκαγιές, ο Ερντογάν έριξε τσάι στον κόσμο, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στους προβοκάτορες. Αξιοσημείωτο ήταν ότι κανείς από τους πολίτες δεν πήρε το τσάι που πέταξε ο Ερντογάν από το πούλμαν και η ενέργεια του προέδρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλο σκάνδαλο το προεδρικό κομβόι

Η επίσκεψή του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα προκάλεσε άλλο σκάνδαλο. Οι εικόνες που μοιράστηκαν οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν επίσης πολλές αντιδράσεις. Πολλοί πρόσεξαν τα πλάνα, όπου η αστυνομία έκοψε το δρόμο με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η κυκλοφορία. Αποτυπώνοντας αυτές τις στιγμές με την κάμερά του από το μπαλκόνι του σπιτιού του, ένας πολίτης σχολίασε: «Οι πυροσβέστες περιμένουν από πίσω, αλλά η φωτιά δεν έχει σημασία γιατί η διέλευση (του Ερντογάν) είναι πιο σημαντική. Η πυροσβεστική περιμένει γιατί ο κ. Ερντογάν περνούσε από εκεί».

Η υγεία του Ερντογάν πάνω από όλα

Μια άλλη αξιοσημείωτη λεπτομέρεια ήταν η χρήση μάσκας N95 στο χωριό όπου ο Ερντογάν επισκέφθηκε τους πολίτες, που έχασαν τις περιουσίες και τις ζωές τους από την καταστροφή, κατεβαίνοντας από το πολυτελές αεροπλάνο του. Ενώ ο Ερντογάν και η συνοδεία του φορούσαν συνηθισμένες μάσκες, στους χωρικούς που παρατάχθηκαν μπροστά του είχαν διανεμηθεί υψηλής προστασίας μάσκες τύπου Ν95. Χιλιάδες άνθρωποι επέκριναν τον Ερντογάν σχολιάζοντας «Τι όμορφο χωριό, όλοι φοράνε μάσκες N95».

Ελάτε να σας συλλυπηθώ για το παιδί σας

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν πήγε στη Μαρμαρίδα για να δώσει συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σαχίν Ακντεμίρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ μετέφερε νερό στους πυροσβέστες με τη μοτοσικλέτα του στο Αρμούταλαν της Μαρμαρίδας.

Αλλά σύμφωνα με βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ερντογάν δεν πήγε στο σπίτι τους, αλλά κάλεσε  την οικογένεια στο Κέντρο Δασκάλων Μαρμαρίδας.

Η βουλευτής του CHP σχολίασε: «Αγαπητέ πρόεδρε του AKP, σύμφωνα με τις εθνικές μας αξίες, οι γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους δεν προσκαλούνται για να εκλιπαρήσουν συλλυπητήρια. Πηγαίνουν σε αυτούς τους γονείς, τους αγγίζει, τους αγκαλιάζει και μοιράζεται εκεί τον πόνο τους».

Τσάι για πάσα νόσον και πάσα… καταστροφή

Αντίστοιχα η εφημερίδα «Σοζτζού», που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση καταγράφει σήμερα πόσες φορές μετά από καταστροφές ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσφέρει τσάι για να φτιάξει το… κέφι στους πολίτες του.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήγε στην Τραπεζούντα στις 31 Αυγούστου 2020. Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλωνόταν. Σε πολλές περιοχές υπήρχε καραντίνα. Παρ' όλα αυτά, διοργάνωσε ένα συλλαλητήριο και στο τέλος πέταξε "τσάι του κεφιού" πάνω από το λεωφορείο στο πλήθος που συγκεντρώθηκε από κάτω.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020, στη Μαλάτια. Οι πληγές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του Ελαζίγ πριν από 10 μήνες δεν είχαν ακόμη επουλωθεί. Η επιδημία του κορονοϊού είχε πλήξει πολλούς εμπόρους. Ένας καταστηματάρχης που φώναξε στον Ερντογάν: «Είμαστε άνεργοι, δεν μπορούμε να φέρουμε ψωμί στο σπίτι». Ο Ερντογάν είπε ότι το βρήκε υπερβολικό και άρχισε να πετάει τσάγια. "Αυτό είναι τσάι του κεφιού, πιες αυτό το τσάι", του είπε.

Στις 15 Ιουλίου 2021, πλημμύρες έπληξαν τη Ριζούντα. Ο τραγικός απολογισμός βαρύς: 6 νεκροί. Ο Τούρκος πρόεδρος πήγε στη Ριζούντα στις 23 Ιουλίου 2021 και στο τέλος του συλλαλητηρίου πέταξε «τσάι του κεφιού» στο πλήθος από κάτω, πάλι από την οροφή ενός λεωφορείου.

Στις 28 Ιουλίου 2021, ξεκίνησαν δασικές πυρκαγιές σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας, ειδικά σε τουριστικά θέρετρα όπως η Μούγλα και η Αττάλεια. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σβήσει τις πυρκαγιές εγκαίρως. Ο απολογισμός των πυρκαγιών επίσης πολύ βαρύς: 8 νεκροί και τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες έγιναν στάχτη.

Στις 31 Ιουλίου 2021, ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε σε μία από τις περιοχές της καταστροφής, τη Μαρμαρίδα, και μοίρασε πάλι «τσάι του κεφιού» μέσα από το λεωφορείο του τη νύχτα.

Πριν από τη «τελετή ρίψης του τσαγιού», ένας εκφωνητής μέσα από το λεωφορείο απευθυνόταν στους πολίτες λέγοντας: «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι δίπλα σας, υπηρέτης του έθνους, εγγυητής της ενότητας και της αλληλεγγύης. Αξιότιμοι συμπολίτες, ο πρόεδρός μας σάς προσφέρει από εδώ τσάι».

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιές σε Ρόδο, Αγρίνιο και Σουφλί: Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος του νησιού - Εκκένωση οικισμών

Συγκινούν οι Αντετοκούνμπο για Ιακωβίδη: «Να ζητήσουμε συγγνώμη στον Θοδωρή και στον επόμενο Θοδωρή»

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα για Έβρο: «Φερόμενο περιστατικό - Υποχρέωση της Τουρκίας να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών»

Φωτιά στην Αχαΐα: Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο της NASA

Θοδωρής Ιακωβίδης: Αν αλλάξουν οι συνθήκες θα συνεχίσω αλλά υπάρχουν άλλοι τόσοι Θοδωρήδες

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν