Κόσμος|08.08.2021 21:26

Η πολυπληθέστερη πόλη της Αφρικής κινδυνεύει να βυθιστεί

Newsroom

Αυτοκίνητα και σπίτια βυθισμένα στο νερό, εργαζόμενοι που περπατούν μέσα σε λεωφορεία που έχουν πλημμυρίσει με το νερό να φτάνει μέχρι το γόνατο και ιδιοκτήτες σπιτιών που μετρούν το κόστος των κατεστραμμένων περιουσιών τους. Καλώς ήρθατε στο Λάγος κατά την περίοδο των βροχών. Ο πληθυσμός του Λάγος της Νιγηρίας, μπορεί να αυξάνεται, αλλά η πόλη γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το Λάγος είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε πλημμύρες λόγω του χαμηλού υψόμετρου του εδάφους του και της θέσης του στο δέλτα ενός ποταμιού. Το 2016, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι στο Λάγος μπορεί να προκύψουν 260.000 θάνατοι λόγω πλημμύρας τα επόμενα 10 χρόνια.

Στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο, η περιοχή με τη μεγαλύτερη επιχειρηματικη δραστηριότητα του Λάγος έζησε μία από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών. «Ήταν πολύ άσχημα και ασυνήθιστα», δήλωσε στο CNN ο Eselebor Oseluonamhen, 32 ετών. «Βγήκα από το σπίτι μου ... Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχε βρέξει τόσο πολύ ... Υπήρχε μεγάλη κίνηση στον δρόμο λόγω της πλημμύρας. Όσο προχωρούσαμε, τόσο ψηλότερα ανέβαινε η στάθμη του νερού. Το νερό συνέχισε να ανεβαίνει μέχρι που κάλυψε τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου μου ... τότε άρχισε να μπαίνει νερό και μέσα στο αυτοκίνητο», ανέφερε  ο Oseluonamhen, ο οποίος διατηρεί μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην ενδοχώρα του Λάγος.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες οχήματα να έχουν πλημμυρίσει μετά την καταρρακτώδη βροχή. Οι πλημμύρες παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

T
T

Δυσοίωνες προβλέψεις - Ακατοίκητο το Λάγος μέχρι το τέλος του αιώνα

Το Λάγος, μια πόλη της Νιγηρίας με περισσότερους από 24 εκατομμύρια κατοίκους, ενδέχεται να είναι ακατοίκητο μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται, μεταξύ άλλων, από «τα ανεπαρκή και κακώς συντηρημένα συστήματα αποχέτευσης και την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη», σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών.

Οι παράκτιες πόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν μέχρι το 2100

Οι παράκτιες πόλεις με χαμηλό υψόμετρο σε ορισμένα μέρη του κόσμου μπορεί να βυθιστούν μόνιμα μέχρι το 2100, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ερευνητική ομάδα Climate Central ανέφερε ότι οι πληγείσες περιοχές θα μπορούσαν να βυθιστούν  εάν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να αυξάνεται.

«Ως αποτέλεσμα της ρύπανσης που παγιδεύει τη θερμότητα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε μέσα σε τρεις δεκαετίες να ωθήσει τις πλημμύρες υψηλότερα από την επιφάνεια της γης που σήμερα φιλοξενεί 300 εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε η μελέτη. «Μέχρι το 2100, περιοχές που σήμερα φιλοξενούν 200 εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να “πέσουν” μόνιμα κάτω από τη γραμμή της παλίρροιας», τονίζει.

Η στάθμη της θάλασσας έχει προβλεφθεί ότι θα αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από 2 μέτρα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.Αυτό κάνει το Λάγος, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη θάλασσα, να βρίσκεται σε μια επισφαλή κατάσταση, δεδομένου ότι ένα κομμάτι της ακτογραμμής της Νιγηρίας έχει πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Οι θανατηφόρες πλημμύρες στη Νιγηρία

Οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της Νιγηρίας έχουν αφήσει πίσω πολλούς νεκρούς και δεκάδες εκτοπισμένους. Σύμφωνα με στοιχεία της NEMA (Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης), περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες το 2020.  Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικές καταστροφές πέρυσι. Το 2019, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι επλήγησαν από πλημμύρες και 158 έχασαν τη ζωή τους.

Πέρα από την ευπάθεια του Λάγος στην κλιματική αλλαγή, τα κακά συστήματα αποχέτευσης και οι φραγμένοι οχετοί των δρόμων σε μεγάλα τμήματα της πόλης θεωρείται ότι επιδεινώνουν την κατάσταση. «Όσο κι αν η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αυτό που μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο είναι κατά κύριο λόγο ένα ζήτημα του συστήματος αποχέτευσης», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιδρώντας σε ένα βίντεο από τις πρόσφατες πλημμύρες στο Λάγος.

Με πληροφορίες από CNN

περιβάλλονκλιματική αλλαγήΝιγηρίαπλημμύρεςλαγός