Κόσμος|30.10.2018 11:53

Ο Τραμπ στέλνει 5.200 «πιστούς στρατιώτες» στα σύνορα με το Μεξικό

Newsroom

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις της συνοριοφυλακής, που απαριθμεί σήμερα περί τους 2000 στρατιώτες, με επιπλέον 5200. Οι δυνάμεις θα κατανεμηθούν στο  Τέξας, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι φράχτες, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλες κατασκευές που θα αποτρέπουν τους παράνομους μετανάστες να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος.

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News χθες το βράδυ.

«Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές (…) και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν», τόνισε. «Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Όταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «Πρόκειται για μια εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει...».

Καταφθάνουν καραβάνια προσφύγων

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει 1.743 αιτήματα για την παροχή ασύλου μετά την είσοδο στη χώρα ενός καραβανιού 7.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες μετανάστες έκαναν την Κυριακή διάλειμμα στην Ταπανατεπέκ στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού και ξεκίνησαν ξανά χθες το πρωί με κατεύθυνση τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Pueblos Sin Fronteras (Άνθρωποι χωρίς Σύνορα), που ταξιδεύει με το καραβάνι, μετά την Κυριακή ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σε λιγότερους από 4.000, καθώς κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κεντρική Αμερική.

Πιο νότια οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα από τη Γουατεμάλα σε χιλιάδες πολίτες Ονδούρας.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει αστυνομικούς της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών και τους Πεζοναύτες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τον ποταμό Σουτσιάτε που χωρίζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα.