Κόσμος|22.01.2019 12:52

Οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν τόσα όσα έχει το 50% του πληθυσµού της Γης

Newsroom

Σοκ προκαλεί το µέγεθος της διευρυνόµενης οικονοµικής ανισότητας σε παγκόσµια κλίµακα που καταγράφει και φέτος η έκθεση World Inequality Report της µη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam. Σύµφωνα µε αυτήν, οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσµου έχουν τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσµού της Γης, δηλαδή 3,8 δισεκατοµµύρια άνθρωποι. Μέσα στο 2018, περίπου 2.200 δισεκατοµµυριούχοι σε ολόκληρο τον κόσµο είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται συνολικά κατά 900 δισεκατοµµύρια δολάρια, δηλαδή κατά 2,5 δισεκατοµµύρια την ηµέρα. Σε ποσοστό αυτή η αύξηση είναι της τάξης του 12%.

Αντίστοιχα, περίπου 4 δισεκατοµµύρια πολίτες είδαν τον πλούτο τους να µειώνεται κατά 11% µέσα σε έναν µόλις χρόνο, δηλαδή κατά 500 εκατοµµύρια δολάρια την ηµέρα. Από τη σύγκριση µε τις προηγούµενες ετήσιες έρευνες της Oxfam προκύπτει πως ο αριθµός των ανθρώπων που κατέχει πλούτο ίσο µε το 50% του πληθυσµού βαίνει µειούµενος (άρα ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ακόµα λιγότερα χέρια), παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια της οικονοµικής κρίσης ο αριθµός των δισεκατοµµυριούχων σχεδόν διπλασιάστηκε.

Από 61 που ήταν το 2016, οι δισεκατοµµυριούχοι που κερδίζουν τόσο όσο χάνουν οι «συµπολίτες» τους έφτασαν τους 43 το 2017 και µόλις τους 26 το 2018. Τον τελευταίο χρόνο, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είδε την προσωπική του περιουσία να φτάνει τα 112 δισεκατοµµύρια δολάρια. Οπως σηµειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, µόλις το 1% της περιουσίας του αντιστοιχεί στα κονδύλια για την υγεία του προϋπολογισµού της Αιθιοπίας, µιας χώρας στην οποία κατοικούν 105 εκατοµµύρια άνθρωποι.

Από την έκθεση, την οποία συνυπογράφει ο διάσηµος οικονοµολόγος Τοµά Πικετί, επίσης προκύπτει ότι από το 1980 µέχρι το 2016 το 50% του παγκόσµιου πληθυσµού έβαλε στην τσέπη µόλις 12 σεντς από κάθε δολάριο της παγκόσµιας οικονοµικής ανάπτυξης. Αντίθετα, το πλουσιότερο 1% πήρε τα 27 σεντς κάθε δολαρίου. Με αυτά τα δεδοµένα, η έκθεση της Oxfam καταλήγει στο συµπέρασµα ότι είναι αναγκαίο να επιβληθεί αύξηση 0,5% σε παγκόσµια κλίµακα στον φόρο περιουσίας του 1% των πλουσίων του πλανήτη.

Κάτι τέτοιο, σύµφωνα µε τους συγγραφείς της έκθεσης, θα µπορούσε να αποφέρει στα κράτη ετησίως 418 δισεκατοµµύρια δολάρια, τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος εκπαίδευσης κάθε παιδιού που µέχρι σήµερα δεν έχει πρόσβαση σε σχολείο και παράλληλα να καλύψουν την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη σηµαντικού µέρους του πληθυσµού, αποτρέποντας έτσι περίπου 3 εκατοµµύρια θανάτους ετησίως. Κοµβικό ρόλο στη διεύρυνση των ανισοτήτων, σύµφωνα µε την έκθεση, παίζει η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των πλουσίων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κρύβουν από τις φορολογικές Αρχές 7,6 τρισεκατοµµύρια δολάρια, µε αποτέλεσµα µεγάλο µέρος των φορολογικών βαρών να µετακυλίεται στους φτωχότερους. Σύµφωνα µε την έκθεση, στη Βραζιλία ή το Ηνωµένο Βασίλειο το 10% των φτωχότερων πληρώνει φόρους επί των εσόδων του πολύ υψηλότερους αναλογικά σε σχέση µε τους φόρους πληρώνουν οι πλουσιότεροι»

φτώχειαπλούτος