Κόσμος|12.08.2021 13:44

NASA: Πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη ο αστεροειδής Μπενού το 2128

Newsroom

Η NASA ανακοίνωσε τις νέες εκτιμήσεις της σχετικά με την πιθανότητα ο αστεροειδής Μπενού να πέσει στη Γη. Οι επιστήμονες της υπηρεσίας εκτίμησαν, σχετικά με την πιθανότητα πρόσκρουσης έως το 2300, ότι αυτή είναι περίπου μία στις 1.750 (0,057%), ενώ σχετικά με την ακριβή ημερομηνία που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, η πιθανότερη είναι η 24η Σεπτεμβρίου του 2182, όταν και ο Μπενού θα προσεγγίσει περισσότερο τον πλανήτη. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μία στις 2.700 (0,037%). Επόμενη κοντινή προσέγγιση του Μπενού στη Γη, αναμένεται να είναι το 2135, όταν ο αστεροειδής θα πλησιάσει τον πλανήτη πιο κοντά απ’ ότι η Σελήνη, αλλά και αυτή, δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι πιθανότητες ο Μπενού, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας είναι πολύ μικρές, όμως ο εν λόγω διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδής (τον οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-Rex), παραμένει ένας από τους δύο πιο επικίνδυνους γνωστούς αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημά μας, μαζί με τον «1950 DA». Για αυτό, οι δύο αστεροειδείς θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται.

Οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διαστημικό περιοδικό «Icarus» (Ίκαρος), ανέφεραν ότι η αποστολή OSIRIS-Rex αποτέλεσε μία θαυμάσια ευκαιρία για να μελετηθεί καλύτερα ο αστεροειδής και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μελλοντική τροχιά του σε βάθος χρόνου, με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλο αστεροειδή έως τώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Τον Μπενού ακολούθησε στενά σκάφος της NASA επί δυόμισι χρόνια. Το σκάφος εγκατέλειψε τον αστεροειδή τον περασμένο Μάιο, αφότου συνέλλεξε μέσω του ρομποτικού βραχίονά του ένα δείγμα βάρους ενός κιλού από την επιφάνειά του. Το σκάφος, μαζί με το δείγμα, θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Γη, και συγκεκριμένα στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ, όταν και αναμένεται η περαιτέρω επιστημονική ανάλυση του δείγματος.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί από τη NASA περισσότεροι από 26.000 αστεροειδείς που προσεγγίζουν τον πλανήτη μας αλλά δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ποιος μπορεί πραγματικά να απειλήσει τη Γη, και πότε. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αμερικανική Διαστημική Εταιρεία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τεχνολογίες αποτροπής, στην απευκταία περίπτωση που σημάνει συναγερμός.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά: «Δεν μας ακούτε για χρόνια» - Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις εξηγούν στο ethnos.gr γιατί κάηκε η χώρα

Φωτιές – Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός απαντά στα ερωτήματα

Καιρός: Καταρρακτώδεις βροχές, κεραυνοί και χαλάζι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα προσέρχονται στα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές – Τι θα ισχύει για rapid tests και πιστοποιητικά εμβολιασμού

αστεροειδής ΜπενούδιάστημαΓηNASA