Κόσμος|15.08.2021 17:12

Αφγανιστάν: Την ασφάλεια όλων των πολιτών ζητάει ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι

Newsroom

Την ώρα που οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν  την «ασφάλεια όλων των πολιτών», διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τα μέσα, ο Αφγανός πρόεδρος ανέφερε: «Έδωσα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία».

Η διαδοχολογία για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας

Εντωμεταξύ, έντονη είναι η διαδοχολογία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικρατέστερο πρόσωπο για το εγχείρημα είναι ο πρώην υπουργός εσωτερικών, Αλί Άχμαντ Τζαλαλί. Ο Αφγανός ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ. Νωρίτερα, ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, δήλωσε σε τηλεοπτική παρέμβαση ότι μια ειρηνική μετάβαση θα λάβει χώρα, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές εάν οι Ταλιμπάν αποδέχονται τον πιθανό διορισμό του Τζαλαλί, οι πηγές, όμως, αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας.

Στα χέρια των Ταλιμπάν η πρωτεύουσα

Εντωμεταξύ το πρωί της Κυριακής, 15 Αυγούστου, στις πύλες της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, βρέθηκαν οι μαχητές των Ταλιμπάν. Η εντολή την οποία έχουν είναι να μην εισέλθουν βίαια στην πόλη.

Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και πλέον βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση προκειμένου να γίνει «ομαλά η μεταβίβαση της εξουσίας» ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, η πρωτεύουσα Καμπούλ δε θα δεχθεί επίθεση ο οποίος δήλωσε ότι «η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δε θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο». 

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», ανέφερ επίσης ο αφγανός υπουργός Εσωτερικών.

(APImages)

Το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Αυγούστου, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, περιμένει ηγετική ομάδα των μαχητών για να διαπραγματευτούν την μετάβαση στο νέο καθεστώς.

(APImages)

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «δεν επιθυμούμε τον τραυματισμό ή θάνατο κανενός αθώου Αφγανού πολίτη, αλλά δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός», ενώ ηγέτης τους από τη Ντόχα υποστήριξε σε διεθνή μέσα ότι, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εντολή να μην ασκήσουν βία σε πολίτες και να επιτρέψουν ειρηνικά, σε όποιον επιθυμεί να αποχωρήσει, να το κάνει.

Χάος στους δρόμους της Καμπούλ

Εντωμεταξύ, χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ένα πιο ασφαλές μέρος συνωστίζονται για να εκδώσουν διαβατήριο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Νωρίτερα ξεκίνησε η εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αυξάνει κατά 2.000 τις ένοπλες δυνάμεις που θα αποσταλούν για την ασφαλή μεταφορά διπλωματών, των οικογενειών τους και αφγανών αμάχων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 5.000 στρατιώτες.,

T

Aξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Tην ίδια ώρα δόθηκε εντολή στους μαχητές των Ταλιμπάν να μην προχωρήσουν σε βία, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν.

T

Εκκενώνεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν συγκεκριμένα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

"Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις μετά την προέλαση - αστραπή των Ταλιμπάν που οδήγησε την ισλαμική οργάνωση στην Καμπούλ μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

T

Επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ΗΠΑ θα στείλουν συνολικά 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχουν στην αποστολή απομάκρυνσης διπλωματών και αμάχων από την Καμπούλ.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε αργά το Σάββατο να στείλει επιπλέον 2.000  στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Tαλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, "σχεδόν 5.000 στρατιώτες", και όχι πλέον 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι δεν θα "κληροδοτήσει" αυτόν τον πόλεμο σε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο", δήλωσε.

T

Μπλίνκεν και Γάνι συζητούν σχετικά με τις επείγουσες προσπάθειες για τη μείωση της βίας

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε το Σάββατο το βράδυ με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι για την "επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας", αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν το Σάββατο στη Μαζάρ-Σαρίφ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλχ του βόρειου Αφγανιστάν, σχεδόν χωρίς αντίσταση, κι ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας διέφευγαν από την περιοχή, δήλωσαν επαρχιακοί αξιωματούχοι.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το οδικό δίκτυο που συνδέει το Αφγανιστάν με το Πακιστάν

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, την ώρα που ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο βορρά καθώς και Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τελευταία μεγάλη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν η οποία τελούσε ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, είναι στα χέρια των Ταλιμπάν. 

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε

«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ουάλι, κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ.

Σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας).

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως πήραν την πόλη. «Πριν από μερικές στιγμές, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (...). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών.

Η ολομέτωπη επίθεση του Μαΐου

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, προς κατάπληξη πολλών. Οι πόλεις πέφτουν στα χέρια τους η μια μετά την άλλη, συχνά εύκολα.

AP Graphics

Όλες οι ειδήσεις

Χρήστος Ζερεφός: Ζούμε την κλιματική κρίση - Να μη φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν θα έχει γυρισμό

Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν: Καταλαμβάνουν την Καμπούλ - Εκκενώνεται η πρεσβεία των ΗΠΑ

Μάνη: Σπηλαιολόγοι πήραν την πολιτική προστασία στα χέρια τους

Δεκαπενταύγουστος: Η πρώτη Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά από το 2015 - Αποστολή του OPEN

Φωτιές: Πιλότος - θρύλος της Ρωσίας ο κυβερνήτης του Beriev-200 που συνετρίβη στην Τουρκία

ΑφγανιστάνΤαλιμπάνΚαμπούλ