Κόσμος|15.08.2021 22:38

Αφγανιστάν: Συγκρούσεις με τραυματίες στην Καμπούλ - Αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ταλιμπάν

Newsroom

Ώρα μηδέν στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή 15 Αυγούστου, ενώ ήδη ελέγχουν όλες τις μεγάλες πόλεις και τα στρατηγικά περάσματα της χώρας. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα με κατεύθυνση προς το γειτονικό Τατζικιστάν, ενώ σύμφωνα με πηγές από νοσοκομεία της αφγανικής πρωτεύουσας, τις οποίες επικαλείται το Reuters, από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 40 άνθρωποι.

«Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε η πηγή του Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για φωτιά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ταλιμπάν - Μπήκαν στο προεδρικό Μέγαρο

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters, ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα  και ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την εξουσία. Η φυγή του προέδρου εξάλλου διευκολύνει την ισλαμιστική οργάνωση να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

T

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα. Μάλιστα προσπαθούν να πείσουν τους τρομοκρατημένους πολίτες πως θα κυβερνήσουν… ειρηνικά.

T

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «δεν επιθυμούμε τον τραυματισμό ή θάνατο κανενός αθώου Αφγανού πολίτη, αλλά δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός», ενώ ηγέτης τους από τη Ντόχα υποστήριξε σε διεθνή μέσα ότι, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εντολή να μην ασκήσουν βία σε πολίτες και να επιτρέψουν ειρηνικά, σε όποιον επιθυμεί να αποχωρήσει, να το κάνει.

Χάος στο αεροδρόμιο

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως δείχνουν βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. Τα βίντεο, καταγράφουν την προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να επιβιβαστούν με ασφάλεια αμερικανοί πολίτες, που πιθανότατα εργάζονταν στην πρεσβεία σε αεροπλάνο, ενώ την ίδια ώρα ακούγονται πυροβολισμοί.

T

«Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται» λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ μεταφέρθηκε εκτάκτως προς το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος έστειλε πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε κάθε σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Καμπούλ και της πτώσης της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ το 1975, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «επέτυχαν τους στόχους» του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Αποδώσαμε δικαιοσύνη σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν πριν από 10 χρόνια».

T

«Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CNN

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή».

Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

T

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε. 

Ο Βρετανός πρεσβευτής παραμένει στην Καμπούλ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για το μέλλον του Αφγανιστάν και κάλεσε τους αντάρτες Ταλιμπάν να σταματήσουν τη βία καθώς εισέρχονται στην Καμπούλ. «Μοιράστηκα τη βαθύτατη ανησυχία μου σε σχέση με το μέλλον του Αφγανιστάν με τον υπουργό Εξωτερικών Κουρέσι», έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter, αναφερόμενος στον Πακιστανό ομόλογό του Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι.

«Συμφωνούμε ότι έχει καθοριστική σημασία η διεθνής κοινότητα ενωμένη να πει στους Ταλιμπάν ότι η βία πρέπει να σταματήσει και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους Βρετανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, ενόσω οι Ταλιμπάν εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Μειώσαμε τη διπλωματική μας παρουσία λόγω της κατάστασης επί του πεδίου, αλλά ο πρεσβευτής μας παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζει να εργάζεται για να παράσχει βοήθεια τους Βρετανούς πολίτες και το αφγανικό προσωπικό μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι θα αποτρέψουν λεηλασίες

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε νωρίτερα πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ.

Εκκενώνονται οι πρεσβείες

Στους Ταλιμπάν έχει παραδοθεί η Καμπούλ, από το πρωί της Κυριακής, 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με το BBC, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα απειλήσουν τα δικαιώματα γυναικών, εργαζόμενων στα ΜΜΕ, πρεσβείες και προξενεία.

AP

Η επέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει πανικό στις πρεσβείες που βρίσκονται στην πόλη. Σκηνές από αμερικανικά ελικόπτερα πάνω από την Καμπούλ μεταδώθηκαν νωρίτερα, καθώς και εικόνες καπνού να αναδύονται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία. Οι καπνοί, σύμφωνα με αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, προέρχονται από καύση απόρρητων εγγράφων.

(APImages)

Οι χώρες που εκκενώνουν τις πρεσβείες τους

Πρώτα οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την εκκένωση της πρεσβείας τους στην Καμπούλ. Αργότερα, γύρω στις 14.00 το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι και η Σουηδία θα απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας της από την πόλη. Ο γερμανικός στρατός αποστέλλει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M, με 30 αλεξιπτωτιστές στο καθένα, ώστε να εκκενωθεί η πρεσβεία της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild am Sonntag τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε κοντινό αεροδρόμιο, πιθανώς στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, για την μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ. Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου άμυνας υπογράμμισε ότι η αποστολή για την εκκένωση της πρεσβείας προετοιμαζόταν καθ ‘ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ, στις 15.30 ανακοινώθηκε, και επίσημα, το κλείσιμο της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη, 12 Αυγούστου, την αποστολή περίπου 600 στρατιωτών με σκοπό να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων του από τη χώρα. Η Βρετανία αναστέλλει την διπλωματική της παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα και μεταφέρει εκτός Καμπούλ τον πρέσβη και όλο το προσωπικό της. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έδωσαν», ανέφερε κυβερνητική πηγή στους Sunday Times.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ παραμένει

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την διπλωματική του παρουσία στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters. «Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε και συνέχισε: «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας συγκαλεί η Ρωσία

Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, έγινε γνωστό από αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών. «Εργαζόμαστε προς αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

 

Η διαδοχολογία για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας

Εντωμεταξύ, έντονη είναι η διαδοχολογία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικρατέστερο πρόσωπο για το εγχείρημα είναι ο πρώην υπουργός εσωτερικών, Αλί Άχμαντ Τζαλαλί. Ο Αφγανός ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ. Νωρίτερα, ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, δήλωσε σε τηλεοπτική παρέμβαση ότι μια ειρηνική μετάβαση θα λάβει χώρα, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές εάν οι Ταλιμπάν αποδέχονται τον πιθανό διορισμό του Τζαλαλί, οι πηγές, όμως, αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας.

 

(APImages)

(APImages)

Χάος στους δρόμους της Καμπούλ

Εντωμεταξύ, χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ένα πιο ασφαλές μέρος συνωστίζονται για να εκδώσουν διαβατήριο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΤαλιμπάνΚαμπούλπρεσβείαΑφγανιστάνΗΠΑ