Κόσμος|21.01.2019 19:12

Υπόθεση Σκριπάλ: Κυρώσεις της Ε.Ε. σε Ρώσους αξιωματούχους

Μαρία Ψαρά

Κυρώσεις σε 9 Ρώσους και μια επιχείρηση επέβαλλε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), ο αναπληρωτής του και δύο αξιωματικοί της θεωρούνται ύποπτοι για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια πέρυσι στο Σάλσμπερι του Λονδίνου, ενώ οι υπόλοιποι πέντε της λίστας κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την παραγωγή και διάδοση χημικών όπλων.

«Το Συμβούλιο σήμερα επέβαλλε κυρώσεις σε εννέα άτομα και μια επιχείρηση με βάση το νέο καθεστώς επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά της χρήσης και διάδοσης χημικών όπλων, το οποίο ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου του 2018» αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες.

Στους τέσσερις Ρώσους περιλαμβάνονται οι δύο αξιωματικοί της GPU, Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Στον κατάλογο για τα χημικά όπλα συμπεριελήφθη και το συριακό Επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο SSRC και πέντε Σύροι αξιωματούχοι, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την παραγωγή και διάδοση χημικών όπλων.

Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη βασιζόμενη σε μια σταθερή νομική βάση». Όπως είπε, «η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου με τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, ήταν μακροχρόνια και ενδελεχής».

κυρώσειςΡωσίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣκριπάλ