Κόσμος|20.08.2021 19:59

Αφγανιστάν: Δεν έχουν «σαφή τρόπο διαφυγής» όσοι κινδυνεύουν, λέει ο ΟΗΕ

Newsroom

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τα πράγματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την τύχη των Αφγανών πολιτών. Για το θέμα την ανησυχία της εξέφρασε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αφού, όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Σαμπία Μαντού, οι Αφγανοί που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν έχουν «σαφή τρόπο διαφυγής».

Το UNHCR απευθύνει έκκληση στις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους ώστε οι πολίτες που κινδυνεύουν να μπορέσουν, υπό την «κρίση σε εξέλιξη», να ζητήσουν άσυλο.«Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέσω συνηθισμένων διαύλων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Μέχρι σήμερα, εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής». Υπήρξαν μόνο «μικρής κλίμακας κινήσεις» Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2,6 εκατ. Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από την Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη Δύση. H Μαντού καλωσόρισε την απομάκρυνση Αφγανών υπηκόων μέσω ξεχωριστών διμερών προγραμμάτων, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια «επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική απόκριση». «Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», πρόσθεσε.

Όλες οι ειδήσεις

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν: Τι θα ζητήσει η Αθήνα - Συναγερμός στον Έβρο

Κορονοϊός - Μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι σε εσωτερικούς χώρους και σκέψεις για μάσκες παντού

Κορονοϊός - Καθηγητής ΑΠΘ: Οδυνηρό φθινόπωρο αν συνεχιστεί η χαλαρότητα

Σκόπελος - Έμφυλη βία: Χτύπησε τη σύντροφό του επειδή δεν του είπε «καλημέρα»

Αφγανιστάν: Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δεν τηλεφώνησε για την απομάκρυνση μεταφραστών γιατί έκανε διακοπές στην Κρήτη

πρόσφυγεςσύνοραΎπατη ΑρμοστείαΑφγανιστάνΤαλιμπάνΟΗΕ