Κόσμος|24.08.2021 14:15

Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν οι G7 - Πιέσεις σε Μπάιντεν να καθυστερήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Newsroom

Η κρίση του Αφγανιστάν θα τεθεί επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των επτά ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη – των G7- την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη χώρα, υπό το φόβο των Ταλιμπαν.

Μπάιντεν: Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ώστε το Πεντάγωνο να έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Στο τραπέζι να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια από Βρετανία σε Αφγανιστάν

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συζητήσει προτάσεις που προβλέπουν να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης ως και δέκα ετών σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν αποδεικνύεται πως επισκέφθηκαν την ασιατική χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε «ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα», έγραψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα The Telegraph.

«Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτό το στάδιο για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις επιλογές», εξήγησε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα την Τρίτη: Περιορισμοί σε ανεμβολίαστους και 10 ευρώ επιβάρυνση ανά τεστ

Κορονοϊός: Τρίτη δόση με εμβόλια mRNA - Ποιοι θα κάνουν

Αφγανιστάν: Επίλεκτοι κομάντο της SAS φυγάδευσαν συντρόφους τους

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: «Σε παρακαλώ, μη με σκοτώσεις» φώναζε το θύμα

G7Ηνωμένες ΠολιτείεςΑφγανιστάνΤζο Μπάιντεν