Κόσμος|24.08.2021 18:53

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βάζουν «στοπ» στην πρόσβαση Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Newsroom

«Στοπ» στην πρόσβαση των Αφγανών πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θέλουν να βάλουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι δε συμφωνούν με το ενδεχόμενο παράτασης της επιχείρησης απεγκλωβισμού και μετά την 31η Αυγούστου, με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ να υποστηρίζει ότι η ασφάλεια των Αφγανών πολιτών «είναι εγγυημένη» και πως οι γυναίκες στον δημόσιο τομέα θα επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν από την πρώτη στιγμή που ανακατέλαβαν την εξουσία της χώρας -με ελάχιστη έως μηδενική σε κάποιες περιπτώσεις αντίσταση-, θέλουν να παρουσιάσουν ένα πιο «μετριοπαθές προφίλ» και να πείσουν τη Δύση ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα (βέβαια μέσα στα πλαίσια του ισλαμικού νόμου και χωρίς να ξεκαθαρίζουν πως αυτό είναι δυνατό), σε μία προσπάθεια να μην απομονωθούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Να δείξουν δηλαδή πως δεν είναι το ίδιο καθεστώς με αυτό που ανετράπη από τις ΗΠΑ το 2001. Ήδη βέβαια υπάρχουν μαρτυρίες και βίντεο με τους Ταλιμπάν να διαπράττουν θηριωδίες.

Τι σημείωσε ο εκπρόσωπός τους 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς. «Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε, Επανέλαβε μάλιστα ότι αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους»

Ο Μουτζάχιντ είπε επίσης ότι οι Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν», είπε.

Οι γυναίκες θα επιστρέψουν στη δουλειά τους

Όσον αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ο Μουτζάχιντ ισχυρίστηκε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μόλις υπάρξει ασφάλεια. «Θέλουμε να εργάζονται αλλά επίσης να είναι και σωστή η ασφάλεια» για κάτι τέτοιο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι στο εξής θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Ολα όσα θα ισχύουν για ανεμβολίαστους σε εστίαση, εργασία, σχολεία, πανεπιστήμια

Δολοφονία στη Μεσαρά Κρήτης: Τον σκότωσε ο εργάτης του – Ομολόγησε ο δράστης

Νέα μέτρα: Πώς θα προσέρχονται στην εργασία οι ανεμβολίαστοι - Τέλος τα δωρεάν τεστ από τις δομές του ΕΟΔΥ

Γαλάτσι: Ντοκουμέντο από την επίθεση στον ντελιβερά - Έτσι συνελήφθη ο σεσημασμένος δράστης

ΤαλιμπάνΚαμπούλΗΠΑΑφγανιστάν