Κόσμος|26.08.2021 13:08

Κλιματική αλλαγή: To 2020 οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έφτασαν σε «ανησυχητικό» επίπεδο

Newsroom

Η περασμένη χρονιά ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό επίπεδο με μεγάλη διαφορά, λένε οι επιστήμονες σύμφωνα με το BBC. Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν πάνω από 1,9 C πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο μεταξύ 1981 και 2010. Η έκθεση State of the Climate 2020 της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται επίσης ραγδαία.Η θερμοκρασία πάνω από την ξηρά εκεί ήταν η υψηλότερη από την έναρξη των καταγραφών το 1900.

Εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα φέτος είχαν επιβεβαιώσει ότι το 2020 ήταν το θερμότερο έτος στην Ευρώπη που έχει καταγραφεί ποτέ και ένα από τα τρία θερμότερα παγκοσμίως.
Τα νέα αυτά στοιχεία δείχνουν ότι το εύρος θερμοκρασίας της Ευρώπης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Το έτος αυτό όχι μόνο ήταν 1,9C πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αλλά ήταν περισσότερο από 0,5C μεγαλύτερο από το προηγούμενο υψηλό σημείο. «Αυτό το επίπεδο διαφοράς από τον προηγούμενο μακροπρόθεσμο μέσο όρο, το οποίο είναι μεγάλη διαφορά, είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Νταν, ανώτερος κλιματολόγος στο βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

«Είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε, αλλά δεν είναι μόνο οι θερμοκρασίες που αυξάνονται, αλλά και τα ακραία φαινόμενα, οι καύσωνες που βλέπουμε φέτος, αλλά και πέρυσι. Βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Άλλοι ερευνητές συμφώνησαν ότι η κλίμακα του καύσωνα-ρεκόρ στην Ευρώπη ήταν ανησυχητική.«Το μέγεθος κατά το οποίο ξεπεράστηκε το προηγούμενο ρεκόρ πρέπει να μας ανησυχεί όλους», δήλωσε η καθηγήτρια Gabi Hegerl, καθηγήτρια επιστήμης του κλιματικού συστήματος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

(AP Photo/Charlie Riedel, File)

«Οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες είναι καλά μετρημένες και μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι την αρχή της εκβιομηχάνισης και πέραν αυτής, χρησιμοποιώντας ντοκουμέντα και αναπληρωματικά αρχεία. Αυτό το μακροπρόθεσμο πλαίσιο τονίζει πόσο ασυνήθιστη είναι αυτή η ζέστη», υπογράμμισε.

Η ζέστη σε ολόκληρη την Ευρώπη έφερε τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε ορισμένες χώρες, με την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Λετονία να καταγράφουν ανωμαλίες 2,4C. Συνολικά, η Ευρώπη είδε τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί να συμβαίνουν όλα μετά το 2014.

Διαβάστε επισης: Χρήστος Ζερεφός: Ζούμε την κλιματική κρίση - Να μη φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν θα έχει γυρισμό

Προβληματισμός για την Αρκτική

Μια άλλη περιοχή του κόσμου που παρουσιάζει ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας είναι η Αρκτική. Οι θερμοκρασίες στην ξηρά έφτασαν σε νέα ανησυχητικά ύψη, φτάνοντας σε 2,1C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τότε που ξεκίνησε η σειρά καταγραφών πριν από 121 χρόνια.

Ήταν επίσης το έβδομο συνεχόμενο έτος με μέση ετήσια θερμοκρασία άνω του 1C πάνω από τον μέσο όρο.
«Η Αρκτική, βλέπουμε να θερμαίνεται απίστευτα γρήγορα. Ήταν η θερμότερη μέση επιφανειακή θερμοκρασία στην Αρκτική σε μια σειρά καταγραφών που ξεκινούν από 121 χρόνια, το 2020», δήλωσε ο Δρ Νταν.

«Αυτό, φυσικά, μεταδίδεται σε κοντινά μέρη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Ευρώπη σε κάποιο επίπεδο. Αλλά βλέπουμε αυτές τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», εξήγησε.

(AP Photo/Branden Camp, File)

Βασικά ευρήματα της έκθεσης

  • Τα αέρια του θερμοκηπίου στη Γη ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Παρά την παγκόσμια πανδημία που επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα, οι κύριες ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου, αυξήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2020.
  • Τα επίπεδα του CO2 ήταν τα υψηλότερα τόσο στη σύγχρονη καταγραφή 62 ετών όσο και σε πυρήνες πάγου που χρονολογούνται από 800.000 χρόνια πίσω.
  • Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Για ένατο συνεχόμενο έτος, η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ και ήταν περίπου 91,3 χιλιοστά υψηλότερη από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις.
  • Η τάση θέρμανσης της Γης συνεχίστηκε. Το έτος 2020 ήταν μεταξύ των τριών θερμότερων ετών από την έναρξη των καταγραφών (περίπου το 1850) και ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί χωρίς φαινόμενο Ελ Νίνιο (ένα θερμότερο κλιματικό πρότυπο στον Ειρηνικό).
  • Τα τελευταία επτά έτη (2014-20) ήταν τα επτά θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Φλερτάρουν με το τοπικό lockdown 11 περιοχές

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και χαλάζι

Πανελλήνιες 2021: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Υelena Popovic για Μan of God: «Ο Άρης Σερβετάλης θα μπορούσε να είναι ένας Άγιος»

Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε στο κρατητήριο ο Γεωργιανός που δολοφόνησε την 56χρονη σύντροφό του

υψηλές θερμοκρασίεςΕυρώπηκλιματική αλλαγή