Κόσμος|28.08.2021 09:15

Ρόμπερτ Κένεντι: Κοντά στην αποφυλάκιση ο δολοφόνος του μετά 53 χρόνια

Newsroom

Το συμβούλιο που εξετάζει τα αιτήματα αποφυλάκισης των κρατουμένων στην Καλιφόρνια, ψήφισε υπέρ της απελευθέρωσης του Σιρχάν Σιρχάν (Sirhan Sirhan) – του ανθρώπου που είχε σκοτώσει τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι (Robert F. Kennedy) το 1968. Ο Σιρχάν Σιρχάν, που βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή περισσότερα από 50 χρόνια, είχε δηλώσει τότε ότι πυροβόλησε τον Κένεντι για την υποστήριξή του στο Ισραήλ…

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: Δολοφονείται ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι στο Λος Άντζελες

Η Επιτροπή Αποφυλακίσεων που αποτελείται από δύο ανθρώπους ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισης του δολοφόνου την Παρασκευή, ενώ να σημειωθεί, ότι 15 προηγούμενες αιτήσεις αποφυλάκισης του Σιρχάν είχαν απορριφθεί.
Η απόφαση θα υποβληθεί τώρα για επανεξέταση στο πλήρες συμβούλιο και η επικύρωσή της ή όχι θα γίνει γνωστή σε περίπου 120 ημέρες. Το αν θα αποφυλακιστεί ο Σιρχάν ή όχι  θα εξαρτηθεί οριστικά από την απόφαση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Ο Σιρχάν, ο οποίος από καιρό ισχυριζόταν ότι δεν θυμάται τίποτα από τη δολοφονία, φέρεται να είπε κατά την ακρόαση, ότι δεν είναι πια «εκείνο το νεαρό παρορμητικό παιδί» που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι στις 5 Ιουνίου του 1968, και υποσχέθηκε να «φροντίζει πάντα για την ασφάλεια και την ειρήνη».

Αρχική ποινή ήταν η θανατική

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι απευθύνεται σε εργαζόμενους λίγες στιγμές πριν πυροβοληθεί/ copyright: AP PHOTOS

Ο Σιρχάν τότε είχε καταδικαστεί αρχικά σε θάνατο για τη δολοφονία του Γερουσιαστή, αλλά μετατράπηκε η ποινή του θανάτου έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας το 1972 όταν απαγορεύτηκε η  θανατική ποινή στην πολιτεία.

O Ρόμπερτ (Mπόμπι) Κένεντι πυροβολήθηκε 8 φορές από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν στο Ambassador Hotel του Λος Άντζελες των ΗΠΑ, όπου γιόρτασε τη νίκη του στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια. Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στις 5 Ιουνίου του 1968. Καθώς ο Κένεντι βρισκόταν αιμόφυρτος στο δάπεδο, υπάλληλος του ξενοδοχείου έπιασε το κεφάλι του. Ο Κένεντι ρώτησε τον νεαρό υπάλληλο: «Είναι όλοι εντάξει;» και ο υπάλληλος απάντησε, «Ναι, όλοι είναι εντάξει». Ο Κένεντι έπειτα γύρισε και είπε, «Όλα θα πάνε καλά». Η σύζυγος του Κένεντι, Έθελ ήταν τριών μηνών έγκυος όταν βρέθηκε πλάι στον σύζυγό της, ζητώντας βοήθεια. Γονάτισε δίπλα στον Μπόμπι και ο Κένεντι γύρισε το κεφάλι του δείχνοντας να την αναγνωρίζει.

Ο Κένεντι πέθανε στο νοσοκομείο «Καλός Σαμαρείτης», 26 ώρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δολοφονία του Κένεντι, βρέθηκε ένα ημερολόγιο του Σιρχάν Σιρχάν, στο σπιτιού του, στο οποίο έγραφε στις 19 Μαΐου: «Η αποφασιστικότητά μου να δολοφονήσω τον Ρόμπερτ Κένεντι γίνεται όλο και περισσότερο μια ασταμάτητη εμμονή. Ο Κένεντι πρέπει να πεθάνει. Ο Ρόμπερτ Κένεντι πρέπει να δολοφονηθεί....Ο Ρόμπερτ Κένεντι πρέπει να δολοφονηθεί πριν από τις 5 Ιουνίου 1968»!

Πολλά από τα αμερικανικά ΜΜΕ εκείνη την εποχή ανέφεραν ότι ο Σίρχαν φώναξε στον Κένεντι: «Επιτρέψτε μου να εξηγήσω! Το έκανα για τη χώρα μου », καθώς πάλευε με έναν από τους σωματοφύλακες του Κένεντι. 

Και μεθυσμένος και προδομένος...

Σε μια συνέντευξη του 1980, ο Σιρχάν ισχυρίστηκε ότι τότε ήταν μεθυσμένος. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη το 1989, ο Σιρχάν, είπε ότι ένιωσε «προδομένος» από τον Ρόμπερτ Κένεντι αφού ο γερουσιαστής υποστήριξε την πρόταση να σταλούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στο Ισραήλ «για να χτυπήσουν τους Παλαιστίνιους»...

Όπως και η δολοφονία του Τζον Κένεντι, η δολοφονία του Ρόμπερτ οδήγησε σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Μια από αυτές υποστηρίζει ότι δεν ήταν μόνος ο Σιρχάν και ότι ο Κένεντι πυροβολήθηκε και από δεύτερο δολοφόνο. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν προκύψει αξιόπιστα στοιχεία ότι ο Σιρχάν δεν ήταν ο δολοφόνος ή ότι δεν ενήργησε μόνος του.

Ο γιος του Κένεντι, Robert F. Kennedy Jr., τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του Σιρχάν πριν από την ακρόαση της Παρασκευής και είναι από εκείνους που πιστεύουν στη θεωρία των δύο (ή και περισσότερων) δολοφόνων. 

Στην προηγούμενη ακρόαση για αποφυλάκιση, ο Σιρχάν αρνήθηκε να παραδεχτεί τη δολοφονία, λέγοντας ότι, «νομικά δεν είμαι ένοχος για τίποτα». Ο δικαστής που απέρριψε την αίτησή του για να τον αφήσει ελεύθερο το 2015 αποφάσισε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι έδρασαν περισσότεροι από ένας ένοπλοι για τη δολοφονία, δεν θα άλλαζε την ποινή του Σιρχάν.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Φουντώνει η ονοματολογία - Οι αμετακίνητοι, οι καραμπόλες και οι «γαλάζιες» ισορροπίες

Αφγανιστάν: Αμερικανικά αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση – Σκοτώθηκε σε επιδρομή στέλεχος του ISIS

Κορονοϊος: Σενάρια για έως 10.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως – Τι λέει ο Σαρηγιάννης στο ethnos.gr

Βάσεις 2021: Όνειρα ζωής που έγιναν πραγματικότητα – Τι δηλώνουν οι αριστούχοι

Ρόμπερτ ΚένεντιδολοφόνοςΚαλιφόρνιααίτηση αποφυλάκισης