Κόσμος|28.08.2021 16:24

Αφγανιστάν: Αμερικανοί στρατιώτες ανατίναξαν την τελευταία βάση της CIA στην Καμπούλ

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες και αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία βάση της CIA στην Καμπούλ.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το φυλάκιο της CIA έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας ανατινάχθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας του καμικάζι του ISIS, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων Αφγανών και 13 Αμερικανών στρατιωτών.

Η Εagle Base, όπου εκπαιδεύονταν μέλη των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, που ανέφερε ότι η ανατίναξη του φυλακίου έγινε για να καταστραφούν έγγραφα και εξοπλισμός, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η 31η Αυγούστου, οι Αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκκένωσης εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας υπό την απειλή νέας τρομοκρατικής επίθεσης από τους τζιχαντιστές.

Αμερικανική πρεσβεία: Φύγετε από την περιοχή του αεροδρομίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε την Παρασκευή από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης που σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

«Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου», τόνισε η πρεσβεία.

Tην Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές».

Αυτή η προειδοποίηση ασφαλείας έρχεται την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Από την τρομοκρατική επίθεση τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι μια άλλη επίθεση είναι «πιθανή», επικαλούμενη ειδικούς ασφαλείας.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς και εφιαλτικά σενάρια – Προετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο η κυβέρνηση

«Ποια είναι η Μαλάλα» είπαν οι Ταλιμπάν και την πυροβόλησαν στο κεφάλι

Βάσεις 2021: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά – Η πορεία των Ιατρικών και των Νομικών σχολών

Ανασχηματισμός: Φουντώνει η ονοματολογία - Οι αμετακίνητοι, οι καραμπόλες και οι «γαλάζιες» ισορροπίες

Εμβόλιο – Ιαπωνία: Δύο θάνατοι μετά από εμβολιασμό με Moderna

ΚαμπούλISISΗΠΑCIAΑφγανιστάν