Κόσμος|30.08.2021 14:24

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα προστατέψουν μόνοι τους το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Μαρία Ζαχαράκη

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα ότι θα προστατεύσουν μόνοι τους το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Η δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, έρχεται λίγο μετά τις αναφορές ότι η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την ασφάλεια του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν.

«Ο λαός του Αφγανιστάν είναι πολύ ευαίσθητος με την παρουσία δυνάμεων ξένων χωρών. Δεν θέλουμε αυτή η ανησυχία να αυξηθεί περαιτέρω (με την παρουσία της Τουρκίας)», δήλωσε ο Μουτζαχίντ στο Euronews.

«Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μόνοι μας», είπε ο Μουτζαχίντ, εξηγώντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν τους στρατιώτες της Τουρκίας στην Καμπούλ είναι προκειμένου «Θεός φυλάξοι, να μην συμβεί κάποιο αρνητικό περιστατικό μεταξύ μας και της Τουρκίας. Αλλά αν υπάρχουν τεχνικά, εμπορικά και διπλωματικά ζητήματα, φυσικά θα ζητήσουμε βοήθεια από την Τουρκία».

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμφωνίας, που έγινε γνωστό, η Τουρκία θα παρείχε ασφάλεια στο αεροδρόμιο μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, χρησιμοποιώντας πρώην στρατιώτες και αστυνομικούς και με την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων με πολιτικά ρούχα, ενώ θα συνεργάζονταν και με το Κατάρ.

Ακάρ: «Αν έρθει αίτημα για Αφγανιστάν, είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε»

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Αν η κατάσταση και οι συνθήκες το επιτρέψουν και έρθει αίτημα, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ από εμάς», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με το Αφγανιστάν.

Όπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, «εμείς, ως Δημοκρατία της Τουρκίας, λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα αιτήματα και καθορίζουμε ανάλογα τη στάση μας και ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου μας, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας και καθορίζουμε την πορεία δράσης μας. Έχουμε ιστορικό ενδιαφέρον, ιστορικό υπόβαθρο και κοινές αξίες με το Αφγανιστάν».

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Όχι» από το ΣτΕ σε «πάγωμα»

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις αντοχές των νοσοκομείων - «Έκπληξη το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε»

Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Εμβολιασμένοι Vs Ανεμβολίαστοι

Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις - Οι «γαλάζιοι», οι… μεταγραφές και τα αουτσάιντερ

Μελέτη: Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις

ΑφγανιστάνΤαλιμπάναεροδρόμιοΚαμπούλ