Κόσμος|31.08.2021 15:24

Κρίσιμη συνομιλία του Ερντογάν με τον ηγέτη των ΗΑΕ – 2ος γύρος διερευνητικών με Αίγυπτο

Μαρία Ζαχαράκη

Συνεχίζει την «αποκατάσταση» των σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής προς… άγραν συμμάχων στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν του Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και τα περιφερειακά θέματα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, WAM μετέδωσε ότι οι κύριοι Ερντογάν και Αλ Ναχιάν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξης των σχέσεων με τρόπο που θα εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των δύο φίλων λαών και χωρών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν ανακοίνωσε «πολύ σοβαρές επενδύσεις από τα ΗΑΕ».

«Έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στις συνομιλίες μας με την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι», είπε. «Τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών στο Αμπού Ντάμπι και έχει επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο σημείο σύγκλισης», είπε.

Δεύτερος γύρος επαφών με Αίγυπτο

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών με το Κάιρο.

Στις 7-8 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χαμντί Λοζά, στην Άγκυρα για να… διερευνήσουν πιθανά σημεία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών με φόντο πάντα την ανατολική Μεσόγειο.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Τρικυμία με τον ναύαρχο Αποστολάκη – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση

Ανασχηματισμός: Η «ακτινογραφία» των αλλαγών - Εκπλήξεις, μετακινήσεις και επιστροφές

Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανατολική ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα