Κόσμος|01.09.2021 13:23

Κιλιτσντάρογλου: Είμαστε θυμωμένοι με τον Ερντογάν που φέρνει πρόσφυγες στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Τον Ερντογάν για το θέμα του Αφγανιστάν και των προσφύγων στηλίτευσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, στο κανάλι FOX.

«Έχουμε κάνει ένα λάθος. Ως πολίτες της Τουρκίας, είμαστε θυμωμένοι με τους πρόσφυγες. Δεν είμαι τρελός. Γιατί να θυμώνουμε με τους πρόσφυγες; Να θυμώνουμε με αυτόν που έφερε τον πρόσφυγα εδώ. Άνοιξες τις πόρτες κι όλοι είναι εδώ. Κατά μία έννοια, είναι η σημερινή κυβέρνηση που ξεκίνησε τον πόλεμο, κλιμάκωσε την ένταση εκεί και τον υποστήριξε. Άνοιξες τα σύνορα. Αν έρθουν οι πρόσφυγες, να τους μαζέψεις σε ένα μέρος. Να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να μένουν εκεί. Τους έφεραν και τους μοίρασαν σε όλη την Τουρκία. Οι πολίτες άρχισαν να έρχονται αντιμέτωποι μαζί τους, άρχισαν να ανοίγουν καταστήματα. Υπήρξαν γεγονότα, υπήρξαν δολοφονίες».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε ενημέρωση για το τί συμφώνησε ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν τον Ιούνιο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Είχαν μία συνάντηση με τον Μπάιντεν για το Αφγανιστάν. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν παρόν. Λέει, "Εγώ ήμουν μέσα, οι Εξωτερικές Υποθέσεις εξαρτώνται από εμένα". Αδελφέ, δεν είσαι το κράτος. Τί είπες, φίλε; Δεν το αποκάλυψες».

«Η Τουρκία είναι κέντρο διερχομένων;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του CHP. «(Ο πρόσφυγας) θα διανύσει περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα και στη συνέχεια θα εισέλθει στα σύνορά μας. Όλοι νέοι που μόλις έφτασαν από το μέτωπο. Ούτε γυναίκες, ούτε παιδιά. Αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την Τουρκία. Μετά τη δική μας αντίδραση και την υποστήριξη του κοινού, τα παράτησαν και απέσυραν τους στρατιώτες μας. Όταν έρθουμε στην εξουσία, θα στείλουμε τους πρόσφυγες στις χώρες τους», επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Mu: Παγκόσμια ανησυχία – Φόβοι ότι είναι ανθεκτική στα εμβόλια

Ανασχηματισμός - Οικονόμου στο OPEN: Θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος

Νέα σχολική χρονιά – Κεραμέως: Μάσκα παντού εκτός από γυμναστική – Έρχονται νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντιδρούν οι υγειονομικοί και προχωρούν σε κινητοποιήσεις

ΤουρκίαπροσφυγικόκιλιντσάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν