Κόσμος|03.09.2021 06:50

Αφγανιστάν: Οργή Ταλιμπάν - Οι ΗΠΑ παρόπλισαν τα αεροσκάφη που άφησαν πίσω τους

Newsroom

Οι μαχητές των Ταλιμπάν αισθάνονται «θυμωμένοι» και «προδομένοι» αφού ανακάλυψαν ότι οι ΗΠΑ είχαν απενεργοποιήσει στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα πριν από την αναχώρησή τους από την Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Τα αμερικανικά στρατεύματα «αποστρατιωτικοποίησαν» 73 αεροσκάφη πριν από την αναχώρησή τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον διοικητή της αμερικανικής αποστολής εκκένωσης, στρατηγό Frank McKenzie. Αυτό άφησε έως και 48 αεροσκάφη στα χέρια της τρομοκρατικής ομάδας, αν και δεν έγινε γνωστό πόσα ήταν λειτουργικά.

Όμως οι Ταλιμπάν «περίμεναν ότι οι Αμερικανοί θα άφηναν ελικόπτερα όπως αυτό ακέραια για χρήση», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Al Jazeera που περιηγήθηκε στο αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση.

Είπε: «Όταν τους είπα, "γιατί νομίζετε ότι οι Αμερικανοί θα άφηναν τα πάντα λειτουργικά για εσάς;» Μου είπαν γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο και ότι εμείς είμαστε η κυβέρνηση τώρα και αυτό θα μπορούσε να μας είχε μεγάλη χρησιμότητα».

Και πρόσθεσε: «Είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι, αισθάνονται προδομένοι γιατί όλος αυτός ο εξοπλισμός είναι χαλασμένος και δεν επισκευάζεται».

Όλες οι ειδήσεις

Το ethnos.gr στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη στον Ωρωπό

Κορονοϊός: 2.840 κρούσματα, 33 θάνατοι, 362 διασωληνωμένοι

Mad Clip: Η Τροχαία ψάχνει Audi R8 που κινούνταν κοντά στο τροχαίο

Μίκης Θεοδωράκης: Το ethnos.gr στο σπίτι που γεννήθηκε στη Χίο

Ρούμπεν Σεμέδο: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους με 10.000 ευρώ εγγύηση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Πλεύρης: Άρση της αναστολής για υγειονομικούς που εμβολιάζονται

ΑφγανιστάνΤαλιμπάναεροσκάφοςελικόπτεροΚαμπούλ