Κόσμος|03.09.2021 06:48

Κλαμπ στη Σκωτία θα συλλέγει ενέργεια από τους... χορευτές του

Newsroom

Ένα κλαμπ στη Σκωτία στρέφεται σε «πράσινες» μορφές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες του. Όχι, δεν θα βάλει ηλιακά πάνελ στην ταράτσα του, ούτε θα αξιοποιήσει κάποια από τις γνωστές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νυχτερινό κέντρο στη Σκωτία θα συγκεντρώνει την ενέργεια από... τους χορευτές του!

Το κλαμπ στο κέντρο της Γλασκώβης προσπαθεί να αξιοποιήσει με βιώσιμο τρόπο την ενέργεια που απελευθερώνεται από τον κόσμο που χορεύει στην πίστα. Το πρωτοποριακό σύστημα στο κλαμπ SWG3 θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο νυχτερινό κέντρο έως και 70 τόνους CO2 ετησίως.

Ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, το σύστημα BODYHEAT μετατρέπει την ενέργεια από τα σώματα των χορευτών σε πηγή θέρμανσης και ψύξης των καταστημάτων.

Σε δήλωση της επιχείρησης αναφέρεται: «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε τα σχέδιά μας να εισαγάγουμε ένα υπερσύγχρονο ανανεώσιμο σύστημα θέρμανσης και ψύξης στο συγκρότημα SWG3, μετατρέποντας τη θερμότητα του σώματος των clubbers και των επισκεπτών των συναυλιών σε πηγή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί ξανά».

Το BODYHEAT, το πρώτο του είδους του που εγκαθίσταται στη Σκωτία, χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας και υγρά για να συλλέξει τη θερμότητα του σώματος που παράγεται από το πλήθος που θα χορεύει στην πίστα του SWG3, διοχετεύοντας τη συνδυασμένη ενέργειά τους σε δώδεκα οπές βάθους 150 μέτρων που ανοίχτηκαν κάτω από το χώρο. Η θερμότητα αυτή μπορεί στη συνέχεια είτε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να δροσίσει το κοινό, είτε να αποθηκευτεί κάτω από το έδαφος μέχρι να χρειαστεί για τη θέρμανση του κτιρίου.

Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει περίπου 100 Watt περίσσειας θερμότητας, η οποία μπορεί να αυξηθεί γρήγορα σε κλειστούς χώρους, και η τεράστια ποσότητα θερμότητας που παράγουν οι άνθρωποι που χορεύουν σε κλαμπ ή συναυλίες εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα ως απόβλητο.

«Με αυτό το νέο σύστημα», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κλαμπ, «θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτή τη ζέστη, καταναλώνοντας ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια και αέριο στο χώρο, και ελαχιστοποιώντας με τη σειρά μας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία COVID-19 έφερε τεράστιες προκλήσεις στον τομέα των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Andrew Fleming Brown, διευθύνων σύμβουλος, «αλλά ταρακούνησε και όλες τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον».

«Το BODYHEAT είναι η καινοτόμος συμβολή μας σε ένα παγκόσμιο ζήτημα και θα μας βοηθήσει να μειώσουμε δραματικά την ενεργειακή μας κατανάλωση, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε ένας χώρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στο κοντινό μέλλον».

Με πληροφορίες από goodnewsnetwork.org

Όλες οι ειδήσεις

Το ethnos.gr στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη στον Ωρωπό

Κορονοϊός: 2.840 κρούσματα, 33 θάνατοι, 362 διασωληνωμένοι

Mad Clip: Η Τροχαία ψάχνει Audi R8 που κινούνταν κοντά στο τροχαίο

Μίκης Θεοδωράκης: Το ethnos.gr στο σπίτι που γεννήθηκε στη Χίο

Ρούμπεν Σεμέδο: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους με 10.000 ευρώ εγγύηση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Πλεύρης: Άρση της αναστολής για υγειονομικούς που εμβολιάζονται

κλαμπχορευτέςΣκωτίαανανεώσιμες πηγές ενέργειας