Κόσμος|04.09.2021 21:47

Αφγανιστάν: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρενέβη για να σώσει Αφγανό στρατιώτη

Newsroom

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξασφάλισε την ασφαλή μετάβαση ενός παγιδευμένου Αφγανού στρατιώτη που γνώριζε από το Sandhurst στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ενημερώθηκε για την κατάστασή του.

Ο δούκας του Κέιμπριτζ αποφάσισε να παρέμβει αφού άκουσε ότι ο αξιωματικός, τον οποίο γνώρισε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στη στρατιωτική ακαδημία στο Μπέρκσαϊρ, ήταν παγιδευμένος στην Καμπούλ μαζί με την οικογένειά του μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο αξιωματικός Rob Dixon κατάφερε να επικοινωνήσει με το προσωπικό της περιοχής και ο πρώην δόκιμος, ο οποίος πιστεύεται ότι υπηρέτησε στον εθνικό στρατό του Αφγανιστάν, και οι συγγενείς του είχαν τη δυνατότητα να επιβιβαστούν σε πτήση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με προορισμό τη Βρετανία. 
Η παρέμβαση του δούκα έρχεται καθώς η Βρετανία και η Αμερική τερμάτισαν επίσημα τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα - αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες πολίτες και Αφγανούς συμμάχους που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα.  

Παρέμβαση «σύμφωνη με τις αξίες μας»

Ο αξιωματικός στο Αφγανιστάν είχε προηγουμένως συνεργαστεί στενά με τα βρετανικά στρατεύματα και ο ρόλος του είχε αφήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, στην οποία περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, σε ευάλωτη θέση εντός της χώρας, αναφέρει η Daily Telegraph.

Μετά τη διάσωσή του, ο πρώην αλεξιπτωτιστής ταγματάρχης Andrew Fox, δήλωσε ότι η παρέμβαση του δούκα ήταν «πλήρως σύμφωνη με όσα διδασκόμαστε στο στρατό όσον αφορά τις αξίες».

«Είναι απολύτως σύμφωνο με αυτό που διδασκόμαστε στο στρατό όσον αφορά τις αξίες, την αφοσίωση, το σεβασμό για τους άλλους, όλα αυτά τα καλά πράγματα. Είμαστε εκπαιδευμένοι να βοηθάμε όπου μπορούμε. Η κατάσταση ήταν τόσο χαοτική και, ειλικρινά, τόσο κακοδιαχειριζόμενη, που οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βγουν έξω», αναφέρει. 

διάσωσηστρατιώτηςΗνωμένο ΒασίλειοΑφγανιστάνπρίγκιπας ΟυίλιαμΚαμπούλ