Κόσμος|04.09.2021 10:06

Νέα Ζηλανδία: Επτά τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του ’Οκλαντ

Newsroom

Επίθεση με μαχαίρι πραγματοποίησε εξτρεμιστής σε εμπορικό κέντρο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Η επίθεση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου και είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά επτά άνθρωποι, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αρντέρν, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί το όνομά του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου διέπραξε την επίθεση, εξαιτίας δικαστικής εντολής. «Κανένας τρομοκράτης, είτε ζωντανός είτε νεκρός, δεν αξίζει να προφέρουμε το όνομά του, ώστε να γίνεται διαβόητος όπως ήθελε», είπε η Άρντερν.

Ωστόσο, μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για υποστηρικτή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), υπήκοο της Σρι Λάνκα που είχε μετεγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία το 2011. Ο δράστης ήταν πρόσωπο γνωστό «σε πολλές υπηρεσίες» ασφαλείας που τον «παρακολουθούσαν στενά» επί πέντε χρόνια. Ο δράστης είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αρκετές φορές. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιούλιο και παρακολουθείτο, πρόσθεσε, οι υπηρεσίες ασφαλείας «χρησιμοποιούσαν κάθε εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτό το πρόσωπο». Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας, Άντριου Κόστερ, είπε από την πλευρά του πως δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να τεθεί ο άνδρας εκ νέου υπό κράτηση προτού διαπράξει τη χθεσινή επίθεση. Σύμφωνα με τον κ. Κόστερ, επρόκειτο για περίπτωση «εξαίρεσης στον κανόνα», ενώ το επίπεδο της παρακολούθησής του ήταν «ιδιαίτερα ασυνήθιστο» για τις νεοζηλανδικές αρχές. «Ελάχιστοι άνθρωποι προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία», εξήγησε.

Η Άρντερν δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας υπογράμμισε ότι στο κοινοβούλιο έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών και δεσμεύτηκε ότι αυτό θα εγκριθεί μέσα στον μήνα.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στον Ελαιώνα: Πυρκαγιά κοντά στο hot spot μεταναστών

Αυξήσεις - φωτιά στις τιμές: 1 στα 3 νοικοκυριά κινδυνεύει με φτωχοποίηση

Πλάι στον Μίκη: Με όπλο τους τη μουσική, 4  Έλληνες που κατέκτησαν τον κόσμο

CDC: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα δρα στον οργανισμό παιδιών και εφήβων

Τζασίντα ΆρντερνΝέα Ζηλανδίαεπίθεση με μαχαίριεπίθεση Νέα Ζηλανδία