Κόσμος|05.09.2021 13:49

Κορονοϊός – Δανία: Πώς έφτασαν να άρουν τα μέτρα

Newsroom

Για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού η Δανία, η οποία στις 10 του μήνα αναμένεται να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα καθώς, ουσιαστικά, έχει ελάχιστα κρούσματα, μίλησε στο Open ο γιατρός Σπύρος Γρίμμας, που ζει και εργάζεται στη χώρα.

«Υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες έφεραν τη χώρα στο σημείο να μπορεί να πει ότι καταργεί τα υποχρεωτικά μέτρα. Οι βασικές δύο παράμετροι που μάς έφεραν σε αυτό το σημείο είναι, από τη μία, ένα πολύ δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο ξεκινούσε από ένα πολύ καλό σημείο πριν την κρίση του κορονοϊού και το οποίο ενισχύθηκε πάρα πολύ τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ήδη, δηλαδή, από τον Απρίλιο του 2020 μεταφέρθηκαν δυνάμεις υγειονομικές από τμήματα με λιγότερη πίεση εκεί που υπήρχε ανάγκη. Αναβλήθηκαν για σχεδόν ένα χρόνο μη- επείγοντα χειρουργεία. Το καλό εδώ στη Δανία είναι ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού υπάρχει εδώ και περίπου 70 χρόνια», είπε.

«Το δεύτερο είναι ο εμβολιασμός. Με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής, 3 Σεπτεμβρίου, οι Δανοί έχουν εμβολιαστεί από την ηλικία των 12 και πάνω, σε ποσοστό 82,3%. Το ποσοστό αυτό στους άνω των 18 ετών κυμαίνεται στο 90%. Ο εμβολιασμός από τα 12 έτη ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου. Αντιδράσεις κι εδώ υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστες σε σχέση με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Γρίμμας.

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές, καταιγίδες, σε 2 φάσεις η κακοκαιρία

Συναγερμός στην κυβέρνηση για «τσουνάμι» ακρίβειας - Αγώνας δρόμου για αντισταθμιστικά μέτρα

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο «τσαλακωμένο προφίλ» Μητσοτάκη προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ

Λωβοκομείο Χίου: Το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα στη χώρα μας - Πώς είναι σήμερα

εμβολιασμόςΚορονοϊόςπανδημίαΔανία