Κόσμος|06.09.2021 16:29

Αύριο δεν θα υπάρχουν - 30% των δέντρων του πλανήτη είναι είδη «υπό εξαφάνιση»

Newsroom

Περίπου το 1/3 από τα είδη των δέντρων της Γης απειλούνται από εξαφάνιση, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξάλειψη! Με τίτλο «Η παγκόσμια κατάσταση των δέντρων» η οργάνωση για την προστασία των δέντρων «Botanic Gardens Conservation International» δημοσίευσε αναλυτική έκθεση που σοκάρει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 17.500 είδη δέντρων - περίπου το 30% των συνολικών δέντρων του πλανήτη - βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ 440 είδη έχουν λιγότερο από 50 στελέχη-δέντρα που απομένουν στην άγρια φύση.

Δέντρα: Εξαφανίζεται το 1/3 των ειδών σε όλο τον πλανήτη

Σύμφωνα με την έκθεση του BGCI υπάρχουν 58.497 είδη δέντρων παγκοσμίως. Ο αριθμός των απειλούμενων δέντρων με εξαφάνιση είναι διπλός σε αριθμό από το σύνολο των απειλούμενων θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων και ερπετών του πλανήτη. «Αυτή η έκθεση είναι ο κώδωνας του κινδύνου, και τα δέντρα ζητούν τη βοήθειά μας» αναφέρει ο επικεφαλής του BGCI, Paul Smith. Πρόκειται για μία κραυγή βοήθειας προς όλο τον κόσμο ότι τα δέντρα χρειάζονται άμεση στήριξη.

T

Σύμφωνα με την έκθεση κάποια από τα δέντρα που βρίσκονται υπό άμεση απειλή είναι οι μανόλιες, τις οποίες συναντούμε στα νότιο ανατολικά ασιατικά δάση. Αλλά και είδη βελανιδιάς, σφένδαμου και έβενου βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα δέντρα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του φυσικού οικοσυστήματος και έχουν αποφασιστικό ρόλο στην πάλη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η εξαφάνιση ενός είδους δέντρου μπορεί να συμπαρασύρει την έλλειψη και πολλών άλλων ειδών. Κάθε είδος δέντρου έχει μεγάλη σημασία για την αλυσίδα του οικοσυστήματος, στην οποία βρίσκεται ως ενεργός κρίκος.

T

6 χώρες με δέντρα υπό εξαφάνιση - Η Βραζιλία στην κορυφή!

Έξι είναι οι χώρες σε όλο τον κόσμο που φιλοξενούν ποικιλίες δέντρων τα οποία κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την αναφορά τα περισσότερα είδη δέντρων που βρίσκονται σε κίνδυνο «ζουν» στη Βραζιλία και πρόκειται για 1.788 ήδη. Οι άλλες πέντε χώρες που ακολουθούν την επικείμενη... καταστροφή είναι: η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κίνα, η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Οι τρεις κορυφαίες απειλές που αντιμετωπίζουν τα δέντρα είναι η γεωργική παραγωγή, η υλοτομία και η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία, ενώ η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ακόμα 180 είδη δέντρων που ... αύριο κιόλας μπορεί να μην υπάρχουν...

T

Η άνοδος των υδάτων της θάλασσας και τις εξαιρετικά ακραίες κλιματικές συνθήκες σύμφωνα με την έρευνα ειδικά σε νησιά - όπως στην Καραΐβική - αποτελούν κίνδυνο για κάποια είδη μανόλιας. Τα είδη που φύονται σε νησιά συνήθως δεν τα βρίσκουμε σε άλλα μέρη του κόσμου.

T

Περίπου 50% των δασών του πλανήτη βρίσκονται σε 5 χώρες

Τα δέντρα είναι ένα σημαντικό συστατικό του φυσικού τοπίου λόγω της ικανότητάς τους να προλαμβάνουν την διάβρωση και να δημιουργούν καταφύγιο μέσα και κάτω από το φύλλωμά τους. Τα δέντρα διαδραματίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του οξυγόνου και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και στον μετριασμό των επίγειων θερμοκρασιών.  Σύμφωνα με υπολογισμούς του 2020 που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, υπάρχουν 3,04 τρισεκατομμύρια δέντρα στο πλανήτη, και αναλογούν περίπου 422 δέντρα για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. 

Περίπου 50% των δασών του πλανήτη βρίσκονται σε 5 χώρες: τη Ρωσία, τον καναδά, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ τα 2/3 περίπου βρίσκονται σε 10 χώρες του κόσμου ανάμεσα στις οποίες: το Κονγκό, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Περού και η Ινδία. 

*Πηγή CNN

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης - Λαϊκό προσκύνημα: Η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη

Δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις - Άγρια ζώα ποζάρουν σε αστείες στιγμές

Wildlife Photographer 2021: Σπάνιες φωτογραφίες άγριας φύσης που κόβουν την ανάσα

Πείνα στη Μαδαγασκάρη: Ο επίγειος παράδεισος που δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του

δέντρακλιματική αλλαγήπεριβάλλονκλιματική κρίσηείδη υπό εξαφάνιση