Κόσμος|07.09.2021 12:42

Γιαν Χέκερ: Το προφίλ του Γερμανού πρέσβη στην Κίνα που πέθανε αιφνίδια

Newsroom

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Κίνα και έμπιστος της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, πέθανε μετά από λίγες μόνο ημέρες στον πρεσβευτικό του ρόλο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Δευτέρας.

«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του Γερμανού πρεσβευτή στην Κίνα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. 

Ο Χέκερ και η οικογένειά του έφτασαν στο Πεκίνο τον Αύγουστο, ενώ είχε καταθέσει τα διπλωματικά του διαπιστευτήρια και είχε αρχίσει να εργάζεται στα τέλη του μήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι «με βάση τις συνθήκες του θανάτου, δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο θάνατος του Γιαν Χέκερ συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τον επαγγελματικό του ρόλο ως πρεσβευτή της Γερμανίας στο Πεκίνο».

Ο Μάας εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στο Twitter, λέγοντας ότι είναι «βαθιά συγκλονισμένος» από τον αιφνίδιο θάνατο του Χέκερ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχασε έναν «εξαιρετικό και πολύτιμο» συνάδελφο. 

Το υπουργείο δεν έχει ακόμη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία θανάτου.  Ο αναπληρωτής του Χέκερ, Frank Rückert, θα αναλάβει προς το παρόν καθήκοντα πρεσβευτή. 

Ο έμπιστος της Μέρκελ

EPA / HAYOUNG JEON μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τον θάνατο του Γιαν Χέκερ», ανέφερε η δήλωση. «Πενθώ για έναν ιδιαίτερα πολύτιμο, μακροχρόνιο σύμβουλο με βαθιά ανθρωπιά και εξαιρετική τεχνογνωσία».

Πριν αναλάβει τη θέση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, ο Χέκερ ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.
Αφού εντάχθηκε στο γραφείο της καγκελαρίας της Μέρκελ το 2015, ο Χέκερ εργάστηκε επικεφαλής μιας νεοσύστατης ομάδας που συντόνιζε την προσφυγική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Χέκερ ήταν επομένως καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια υλοποίησης των σχεδίων της Άνγκελα Μέρκελ για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του συνθήματός της «μπορούμε να το κάνουμε αυτό» ("wir schaffen das"). Αυτό συνέβαλε στο να ωθήσει τον Χέκερ πιο κοντά στον στενό κύκλο της Μέρκελ. 

Το 2017, ο Hecker έγινε επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και ανάπτυξης στην καγκελαρία, ένας ρόλος στον οποίο θα συνόδευε την καγκελάριο στα ταξίδια της. 

Νομικός επιστήμονας, ο Χέκερ εργάστηκε ως δικαστής στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesverwaltungsgericht) από το 2011 έως το 2015. Πριν από αυτό είχε απασχοληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. 

Ο Χέκερ γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Κίελο της βόρειας Γερμανίας. Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

«Σκέφτομαι με ευγνωμοσύνη την κοινή μας εργασία και χαίρομαι που ήμουν τόσο στενά συνδεδεμένος μαζί του για χρόνια. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου εκφράζω στη σύζυγό του, τα παιδιά του και τους άλλους αγαπημένους του στην ανυπολόγιστη θλίψη τους», αναφέρεται στη δήλωση της Μέρκελ. 

*Με πληροφορίες από DW

Όλες οι ειδήσεις

Τσίπρας στο OPEN: Ο Μητσοτάκης σε vertigo – Η κυβέρνηση σε αποδρομή

Μίκης Θεοδωράκης - Συγκινεί συνεργάτης του στο ethnos.gr: Sempreviva από τα Κύθηρα για την αθανασία

Εμβόλιο: Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες από τις 14 Σεπτεμβρίου

Καφές - φαρμάκι στα 2,5 ευρώ, ποιες οι αυξήσεις τιμών στα προϊόντα

Mad Clip κηδεία: Πλήθος κόσμου για το τελευταίο «αντίο» στον τράπερ

Χάικο ΜάαςΓερμανίαΆνγκελα ΜέρκελΓερμανός πρέσβης