Κόσμος|13.09.2021 16:00

Μια επανάσταση αναδάσωσης – Πώς 9 εκατομμύρια δέντρα ξαναζωντάνεψαν τη Βρετανία

Newsroom

Μία σιωπηλή «επανάσταση» αναδάσωσης συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια στα βρετανικά Μίντλαντς (Midlands) και το αποτέλεσμα είναι η αναγέννηση της βλάστησης σε πάνω από 200 τετραγωνικά μίλια, κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα τέτοιου τύπου στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα. 

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που φυτεύτηκε το πρώτο δέντρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας National Forest, για να φτάσουμε σήμερα να έχουν φυτευτεί εννέα εκατομμύρια δέντρα, που εξαπλώνονται σε τρία κράτη και ενώνουν τα αρχαία δάση του Needwood και του Charnwood. 

National Forest - Ένας παράδεισος στα βρετανικά Midlands

Η αναδάσωση είναι μία δράση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, τη στιγμή που η ήπειρος έχει χάσει μεγάλα ποσοστά των δασών της στα τελευταία 200 χρόνια. Ανάμεσα στο 1990 και το 2010, η κάλυψη δασών αυξήθηκε κατά  27 εκατομμύρια στρέμματα και από το 2015, 8,2 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί από κυβερνήσεις για δράσεις αναδάσωσης. Παράλληλα δημιουργήθηκαν 5.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο του National Forest.

T

Τα Midlands είναι το κεντρικό τμήμα της Αγγλίας και μια πολιτιστική περιοχή που αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο Βασίλειο της Mercia του Πρώιμου Μεσαίωνα. Η περιοχή Midlands συνορεύει με τη Βόρεια Αγγλία και τη Νότια Αγγλία. Τα Midlands ήταν σημαντικά στη βιομηχανική επανάσταση του 18ου και 19ου αιώνα.

Η σημασία του National Forest είναι μεγάλη. Τα English Midlands είναι μια περιοχή της φημισμένη για τις εξορύξεις, όπως η γερμανική Ruhr Valley ή τα Απαλάχια Όρη στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Η ιστορία των πόλεων στις εξοχές του Derbyshire, του Leicestershire και του Staffordshire σχετίζονται με μία βιομηχανία που σταδιακά ξεψύχησε, αφήνοντας πίσω λάκκους εξόρυξης και λατομεία που κατέστρεψαν το φυσικό τοπίο.

T

Τώρα αυτές οι γκρίζες περιοχές έχουν γίνει εθνικά πάρκα και δρυμοί, και έχουν ενωθεί με το φυσικό τοπίο της περιοχής, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την πράσινη καρδιά της Αγγλίας.  Η National Forest Way έδωσε τη δυνατότητα σε επισκέπτες να περπατήσουν τα μονοπάτια της περιοχής, οργανώνοντας δράσεις για τους λάτρεις της φύσης, εκδρομές, μουσικά φεστιβάλ καλ.

Μεγάλη βοήθεια υπήρξε ο κύκλος μαθημάτων στα αγγλικά δημοτικά, όπου οι μαθητές διδάσκονται για τα δάση, τα ζώα, τον κύκλο της ζωής και άλλα. Το Little Acorns Forest School ξεκίνησε το 2015, και τώρα διδάσκει από νήπια μέχρι μαθητές Λυκείου. 

Η επιτυχία του National Forest ήταν τέτοια ώστε το Department for Food, Economic and Rural Affairs της αγγλικής κυβέρνησης δεσμεύτηκε να φυτέψει 500 εκτάρια δασών στην βορειοανατολική Αγγλία, περιοχή που αναλογεί με 35 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει τις περιοχές: South Tyneside, Durham, Gateshead, Newcastle, και Sunderland.

T

* Πηγή: Euronews Green

Όλες οι ειδήσεις

«Μποναμάς» 900 ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» του χρέους - Παραδείγματα

Nέα μέτρα: Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, mall και εμπορικά κέντρα

Νέα οικονομικά μέτρα για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή

Βρετανίακλιματική αλλαγήαναδάσωσηδέντρα