Κόσμος|14.09.2021 21:29

ΗΠΑ: Γενναίες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη προανήγγειλε ο Μπάιντεν

Newsroom

Σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν τη μεσαία τάξη και ταυτόχρονα  θα επιβαρύνουν του πλούσιους προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με ανάρτησή του στο Twitter. Άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε κάνει λόγο αλλαγή της οικονομικής πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρίσει φόρους στους πλουσιότερους Αμερικανούς και είχε υποσχεθεί δικαιότερη φορολογία για όλους.

«Δεν θέλω να τιμωρήσω την επιτυχία κανενός, αλλά οι πλούσιοι έχουν πάρει ένα δωρεάν πλεονέκτημα σε βάρος της μεσαίας τάξης για πάρα πολύ καιρό.

Σκοπεύω να περάσω μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν γίνει ποτέ για τη μεσαία τάξη - η οποία θα πληρωθεί με το να κάνουμε τους πλούσιους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

T

Οι οικονομική πολιτική του Μπάιντεν για τη μεσαία τάξη

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο υποσχέθηκε δύο προγράμματα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων την πανδημίας του κορονοϊού. Το ένα το χαρακτήρισε «Σχέδιο για δουλειές των Αμερικανών» και το δεύτερο «Σχέδιο για τις οικογένειες των Αμερικανλων», τα οποία θα χρηματοδουτούσε αυξάνοντας τη φορολογία των πλουσιότερων κατοίκων των ΗΠΑ.

« Ήρθε η ώρα οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», είχε πει τότε, ενώ είχε υποσχεθεί ότι όσοι ανήκουν στη μεσαία και τη φτωχότερη τάξη δεν θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται.

Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα ανακοίνωσε την κατάργηση των πολιτικών των  trickle-down economics, τα οποία προβλέπουν ότι όσο πλουτίζουν οι πλουσιότεροι, ο πλούτος τελικά θα διαχέεται και στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. «Τα trickle-down economics ποτέ δεν λειτούργησαν είχε αναφέρει τότε».

Οι δυσκολίες

Πλέον βάζει ξανά στο προσκήνιο -αυτή τη φορά ξεκάθαρα- το θέμα των φοροελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης, υποσχόμενος ότι η το κόστος θα καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων και των επιχιερήσεων. Φυσικά το να περάσει από τη θεωρία στην πράξη δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς τους μεγάλους χορηγούς των Δημοκρατικών που σίγουρα δεν θα χαρούν εάν η φορολογία τους αυξηθεί. Δύσκολη θα είναι φυσικά και η μλαχη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Όλες οι ειδήσεις

Σχολεία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται για τα μέτρα με συλλαλητήριο

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για πανδημία: Φοβόμαστε τον Οκτώβρη και κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα

Νέα μαθήματα στα σχολεία: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή

Σκρέκας: Από 1 έως 2 ευρώ τον μήνα η αύξηση στο ρεύμα

Ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας - Με βαρύ οπλισμό οι δράστες

Τζο ΜπάιντενφοροελαφρύνσειςΗΠΑ