Κόσμος|15.09.2021 20:44

Βρετανία - Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Τζόνσον: Τέλος ο Ράαμπ λόγω Αφγανιστάν

Newsroom

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου. Ο Τζόνσον απομάκρυνε τους υπουργούς οι οποίοι δέχτηκαν έντονη κριτική από την κοινή γνώμη και τον Τύπο.

Ηχηρότερη αποχώρηση εκείνη του υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος πλήρωσε την κακή διαχείριση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Ωστόσο ο Ράαμπ δεν θα αποχωρήσει εντελώς από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ θα διατηρήσει και τον τίτλο του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ βρέθηκε στο στόχαστρο της κοινής γνώμης προσφάτως διότι την ώρα που οι Ταλιμπάν κατακτούσαν την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, εκείνος εθεάθη να κάνει διακοπές στην Κρήτη. Σημειώνεται πως οι Βρετανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν στην Καμπούλ, για να βοηθήσουν στην εκκένωση Βρετανών και Αφγανών που έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κατά τη διάρκεια τον τρομοκρατικών επιθέσεων έξω από το αεροδρόμιο, τρεις  Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ (AP)

Το νέο υπουργικό σχήμα

Νέα υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Λιζ Τρας, η οποία μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, με καταλυτικό ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Βρετανίας μετά το Brexit.

Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας η Λιζ Τρας (AP)

Δεύτερη ηχηρή αποχώρηση ήταν εκείνη του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα «πληρώνοντας» τη διαχείριση του κορονοϊού στα σχολεία, αλλά και τις εξετάσεις που εξελίχθηκαν σε «φιάσκο». Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ και Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ φεύγουν και αυτοί από την κυβέρνηση.

Στη θέση τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών ο Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα - Κοντά στο lockdown

Αρκουμανέας: 1 στα 4 κρούσματα είναι έως 17 ετών

Επίθεση με βιτριόλι: Διακοπή στη δίκη - Μετατροπή κατηγορίας θα ζητήσει η κατηγορούμενη

Σχολεία: Καλούνται και οι εκπαιδευτικοί για τρίτη δόση εμβολίου

κυβέρνησηανασχηματισμόςΒρετανίαΝτόμινικ ΡάαμπΜπόρις Τζόνσον