Κόσμος|16.09.2021 19:46

AUKUS: Σεισμός από το μικρό ΝΑΤΟ - Ήξεραν οι Γάλλοι αναφέρει ο Λευκός Οίκος

Newsroom

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είχαν επαφές, σε υψηλό επίπεδο, πριν από την ανακοίνωση της νέας συμμαχίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Καμπέρας και Λονδίνου, με την οποία η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους τους για να συζητήσουν την AUKUS ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή της», ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Παρίσι αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση αυτής της συμμαχίας, που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Όπως είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος (Μπάιντεν), συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά τις κοινές προτεραιότητές μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Η κυβέρνησή μας επικεντρώνεται στον στόχο να αναζωογονήσει συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις ώστε να στηρίξει τη διεθνή τάξη που βασίζεται στην τήρηση των κοινών κανόνων. Αυτό σημαίνει να ενισχύουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα να εργαζόμαστε για τη σύναψη νέων συνεργασιών», πρόσθεσε.

Με την ακύρωση, από την πλευρά της Αυστραλίας, της συμφωνίας για την παράδοση 12 γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων, η Γαλλία θα χάσει ένα συμβόλαιο ύψους 56 δισεκ. ευρώ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου η AUKUS

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα συζητηθεί η συμφωνία AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για τη δημιουργία ενός «μικρού ΝΑΤΟ», προανήγγειλε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία βρήκε απροετοίμαστη την ευρωπαϊκή πλευρά. «Η Ε.E δεν ενημερώθηκε» παραδέχθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, που δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την εξέλιξη

«Η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου», ανέφερε.

T

Μόσχα: Η Αυστραλία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών

Τη συμμόρφωση της Καμπέρα με τη Συνθήκη κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ζητά η Ρωσία, μετά τις ανακοινώσεις για συμμαχία μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

«Προσέξαμε τις ανακοινώσεις των σχεδίων της Αυστραλίας στο πλαίσιο της αποκαλούμενης τριμερούς "προηγμένης συνεργασίας" στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Προχωράμε από το γεγονός ότι η Αυστραλία, ως μη πυρηνική χώρα, μέλος της Συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτή, όπως επίσης και υπό τις συμφωνίες διασφάλισης με την IAEA (Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) και του πρόσθετου πρωτοκόλλου» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το Sputnik, ότι η Μόσχα αναμένει από την Καμπέρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με την IAEA.

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα: 3.711 κρούσματα μέχρι σήμερα στην Αττική - Πόσα εντοπίζονται στη χώρα

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο Ντούντα μολύνθηκε από τα περιστέρια, λέει ο Βουγιόσεβιτς

Απολογία μοντέλου Power of Love: Εμπιστεύτηκα τον λάθος άνθρωπο

Βαρουφάκης από 85η ΔΕΘ: Καμία εκλογική συνεργασία με ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Πανεπιστήμια: Αρχίζουν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των νέων φοιτητών

ΓαλλίασυμφωνίαΗΠΑΑυστραλίαΒρετανία