Κόσμος|16.09.2021 20:47

AUKUS: H Γαλλία διαψεύδει ότι είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία

Newsroom

Η Γαλλία διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για τη νέα «συμμαχία» της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα και το Λονδίνο, την επονομαζόμενη AUKUS, με βάση την οποία η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου η AUKUS

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα συζητηθεί η συμφωνία AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για τη δημιουργία ενός «μικρού ΝΑΤΟ», προανήγγειλε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία βρήκε απροετοίμαστη την ευρωπαϊκή πλευρά. «Η Ε.E δεν ενημερώθηκε» παραδέχθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, που δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την εξέλιξη

«Η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου», ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Μητσοτάκης σε Αντετοκούνμπο: Στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε

Μετάλλαξη Δέλτα: 3.711 κρούσματα μέχρι σήμερα στην Αττική - Πόσα εντοπίζονται στη χώρα

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ποινική προκαταρκτική έρευνα για τη δημοσιοποίηση ονομάτων των παιδιών

Κορονοϊός: Οι 6 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς - Γιατί η Δυτική Αττική έχει πολλά κρούσματα

Ηνωμένες ΠολιτείεςΓαλλία