Κόσμος|18.09.2021 14:21

Οι Μαλδίβες της Τοσκάνης: Οι Ιταλοί θέλουν τη συγγνώμη της Vogue για το «υποκριτικό» εξώφυλλο

Newsroom

Η «γκάφα» της ιταλικής Vogue έχει κινητοποιήσει τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην Ιταλία, οι οποίοι ζητούν μία «συγγνώμη» από το περιοδικό μόδας για το εξώφυλλο του τεύχους Σεπτέμβριος 2021.

Το εξώφυλο παρουσιάζει τα ανυποψίαστα μοντέλα της Vogue σε μια παραλία που μπορεί να φαίνεται εξωτική - και κάποιος να φανταστεί ότι πρόκειται για την Καραϊβική στην καλύτερη περίπτωση - αλλά βρίσκεται στις ακτές της Τοσκάνης και είναι... αμφιλεγόμενη! Πρόκειται για τις κατάλευκες ακτές του Rosignano Solvay, στην Τοσκάνη, μία περιοχή που αποκαλείται συχνά «οι Μαλδίβες της Ιταλίας», αλλά που κρύβει ένα μυστικό.

Βλέποντας τις εικόνες είναι αδύνατον να φανταστεί κάποιος ότι αν γυρίσει ο φακός τότε θα αποκαλυφθεί το τεράστιο εργοστάσιο χημικών, το οποίο έχει κατηγορηθεί για διαρροή απόβλητων στη θάλασσα σύμφωνα με το Vice World News.

T

Αρχικά το εξώφυλλο φαίνεται «αθώο». Τα μοντέλα ποζάρουν στα ειδυλλιακά νερά τα οποία όπως περιγράφεται από τον διάσημο Ιταλό φωτογράφο Massimo Vitali υπεύθυνο για τη φωτογράφηση: «το νερό είναι σύμβολο της αναγέννησης και της επιστροφής στη ζωή». Μια επι-στροφή 180 μοιρών βέβαια θα έδειχνε το εργοστάσιο χημικών της εταιρίας Solvay, που διαγράφεται απειλητικό και βρίσκεται στην τοποθεσία αυτή από το 1913. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το euronews green, το εργοστάσιο κατηγορείται για την απόρριψη χημικών απόβλητων απευθείας στη θάλασσα της Λιγουρίας. Αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, αμμωνία και υδράργυρος δημιούργησαν ένα «θανατηφόρο» μίγμα που κατέληξε στη θάλασσα.

Copyright Canva - euronews

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Vice (2017), ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές με εξαιρετικά επίπεδα αμμωνίας. Χημική ανάλυση του νερού βρήκε: «ανωμαλίες στην συγκέντρωση υδράργυρου και εξαχλωροβενζόλιου», ενώ από τότε τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά τα επίπεδα τοξινών είναι ανεβασμένα. Ακόμα και η λευκή πούδρα άμμος που βλέπουμε στις εικόνες παρουσιάζει υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση ARPAT. Η βελγική Solvey ισχυρίζεται ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ από το 1990.

T

Το περιοδικό απάντησε λέγοντας ότι σκοπός του ήταν να μάθει ο κόσμος για τα περιβαλλοντικά θέματα του Rosignano Solvay και όχι να «δοξαστεί μια μολυσμένη παραλία».

Στα social media έγινε viral μια εικόνα που δείχνει αριστερά το αφήγημα της Vogue και δεξιά... την πραγματικότητα.

αριστερά η Vogue / δεξιά η πραγματικότητα

Όλες οι ειδήσεις

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Η συνάντηση με τον Αλ Πατσίνο - «Είσαι μια πολύ όμορφη τραγωδία»

Η Αννίτα Ναθαναήλ μιλά για την Ιωάννα: «Είναι καμένη παντού, δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι της όρθιο»

Μπέττυ Μαγγίρα: «Είδα την Ιωάννα και θυμήθηκα όσα πέρασα» είπε ο Στράτος που χόρεψε ζεϊμπέκικο στο αναπηρικό αμαξίδιο

Οι ταινίες της εβδομάδας - Ο θρυλικός Κλιντ Ίστγουντ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Vogueπεριβάλλονκλιματική αλλαγήκλιματική κρίση