Κόσμος|17.09.2021 23:09

AUKUS - Στην αντεπίθεση η Γαλλία: Ανακαλεί πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Newsroom

H Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία για «διαβουλεύσεις» έπειτα από την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS. Δηλαδή της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία, για περιορισμό της επιρροής της Κίνας σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία ουσιαστικά υπονομεύει τις βλέψεις του Παρισιού στην περιοχή, ενώ βάζει τέλος και στη γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων της Αυστραλίας από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί. Πρόκειται για τη περήφημη «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2016 και προβλέπει την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.

Η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακαλούνται οι πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις. «Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Διέψευσε τον Λευκό Οίκο η Γαλλία

Η Γαλλία διέψευσε τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για τη νέα «συμμαχία» της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα και το Λονδίνο, την επονομαζόμενη AUKUS, με βάση την οποία η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Το Παρίσι αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση αυτής της συμμαχίας, που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου η AUKUS

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα συζητηθεί η συμφωνία AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για τη δημιουργία ενός «μικρού ΝΑΤΟ», προανήγγειλε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία βρήκε απροετοίμαστη την ευρωπαϊκή πλευρά. «Η Ε.E δεν ενημερώθηκε» παραδέχθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, που δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την εξέλιξη

«Η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου», ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις

EUMED 9: Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και επίλυση του Κυπριακού

Δημοσκόπηση Alco για το OPEN: Διψήφια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ -Αρνητικό το κλίμα για οικονομία και ανασχηματισμό

Βίντεο ντοκουμέντο: Άγριος ξυλοδαρμός φύλακα από εγκληματική σπείρα - Του έκλεψαν το κινητό για να μη ζητήσει βοήθεια

Κορονοϊός: Συγκινητικές ιστορίες γιατρών - Ασθενής πέθανε μία μέρα πριν γίνει πατέρας

Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία

ΗΠΑAUKUSΓαλλίαΑυστραλία