Κόσμος|20.09.2021 09:57

Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης: Η Γαλάζια Πατρίδα είναι δόγμα επεκτατικό και επιθετικό

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία η δήλωση ενός πρώην πρέσβη και σύμβουλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας υποδηλώνει τις επεκτατικές και στρατιωτικές τάσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος μίλησε στο αντιπολιτευόμενο κανάλι «Καράρ TV», «η ονομασία Γαλάζια Πατρίδα είναι μία ονομασία που βοηθά το ΑΚΡ να αναπτύσσει μία εξωτερική πολιτική πιο επιθετική και πιο στρατιωτική. Αν εξετάσουμε τον ορισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, θα δούμε ότι είναι μία έννοια που περιλαμβάνει μία ζώνη μεγαλύτερη από την κυριαρχία (της Τουρκίας). Η Γαλάζια Πατρίδα σας επιτρέπει να βλέπετε μία περιοχή περίπου 200 μιλίων ότι αποτελεί δική σας κυριαρχία. Αν τη θεωρείτε υπό δική σας κυριαρχία, τότε δημιουργείτε μία επιθετική και επεκτατική αντίληψη».

Ο Ουνάλ Τσεβικόζ κατηγορείται από κυβέρνηση και φιλο-κυβερνητικό Τύπο ότι μιλάει «με το στόμα της Ελλάδας», ενώ ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, κάλεσε το βουλευτή του CHP «να πάει να ασκήσει πολιτική καριέρα στην Ελλάδα».

 

Όλες οι ειδήσεις

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα - Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις

Τα μηνύματα Τσίπρα από τη ΔΕΘ: Η μεσαία τάξη, οι εκλογές και «ο ήλιος που θα ανατείλει»

Λίγο πριν το φινάλε του καλοκαιριού: Η τελευταία απόδραση στην ωραιότερη παραλία της Αττικής

Πάτρα - Tραυματισμός σε αγώνα καρτ: Κρίσιμο 48ωρο για τον 6χρονο

Γαλάζια ΠατρίδαΤουρκίαCHP