Κόσμος|20.09.2021 19:46

Συγκλονίζει η φωτογραφία της ξυλοκοπημένης γυναίκας - Μπαράζ γυναικοκτονιών στην Ιταλία

Newsroom

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση παρουσιάστριας της ιταλικής τηλεόρασης ότι, το μπαράζ εφτά γυναικοκτονιών, τις τελευταίες εφτά ημέρες, θα μπορούσε να έχει προκληθεί επειδή τα θύματα «εξόργισαν» τους συντρόφους τους.

«Τις τελευταίες εφτά ημέρες έχουν δολοφονηθεί εφτά γυναίκες, οι οποίες φέρεται να έχουν δολοφονηθεί από ισάριθμους άντρες», δήλωσε η Μπάρμπαρα Παλομπέλι, παρουσιάστρια της εκπομπής Forum της ιταλικής τηλεόρασης. «Σε κάποιες περιπτώσεις είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι εντελώς τρελοί αυτοί οι άντρες, εντελώς μπερδεμένοι, ή υπήρξε επίσης εξοργιστικά επιθετική συμπεριφορά από μέρους των γυναικών», αναρωτήθηκε στην τηλεόραση προκαλώντας την οργή των πολιτών στα social media, αλλά και αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο καθώς και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Μετά τις αντιδράσεις, η Παλομπέλι ανέφερε ότι τα λεγόμενά της παρεξηγήθηκαν.

Η ανοιχτή επιστολή στα social media και η φωτογραφία που έγινε viral

Μία γυναίκα, η Πατρίτσια Καντάου η οποία, για πέντε χρόνια υπέφερε στα χέρια του κακοποιητικού συζύγου της, δημοσίευσε στα social media μία φωτογραφία του προσώπου της, αφότου την είχε ξυλοκοπήσει. Η Καντάου, στην ανοιχτή της επιστολή προς Παλομπέλι ξεκαθάρισε ότι «δεν πήγαινε γυρεύοντας».

«Αξιότιμη κυρία Παλομπάρι,

Στη φωτογραφία είμαι εγώ και θέλω αμέσως να διευκρινίσω ότι, όχι, δεν πήγαινα γυρεύοντας, δεν υπήρξα ποτέ «επιθετική». Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό εκ μέρους όλων των γυναικών που υπήρξαν θύματα έμφυλης βίας. Αυτό που κάνει αυτά τα περιστατικά ακόμα χειρότερα είναι ότι οι βίαιοι θύτες εκμεταλλεύονται τις γυναίκες που είναι ήδη μισοπεθαμένες, ύστερα από χρόνια κακοποίησης, κόπωσης και εκφοβισμών, γιατί είναι απλά παράσιτα που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις.

Οπότε, όχι. Δεν είχα κάνει τίποτα, ούτε εκείνη τη φορά ούτε τις υπόλοιπες: ωστόσο, αυτό δεν με γλίτωσε από το νιώθω φυλακισμένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι -να τρώω και να κοιμάμαι κρυφά μαζί με τα παιδιά μου, κλειδωμένοι στο δωμάτιο.

Τρώγαμε κρυφά γιατί σύμφωνα με τον κακοποιητή, με τα λεφτά του σπιτιού δεν μπορούσαμε να φάμε. Φυσικά, αυτό δεν ίσχυε για τον ίδιο.

Δεν έκανα τίποτα. Μέχρι και την ακίνητη περιουσία μου τού παραχώρησα και όλα μου τα λεφτά, ώστε να επιβιώσω. Και για να είμαι ξεκάθαρη, το έκανα με το πιστόλι στον κρόταφο, με την απειλή ότι, αν δεν το έκανα, θα σκότωνε εμένα και τα παιδιά -που είναι και των δυο μας, οπότε και δικά του.

Ωστόσο, δεν έφτασε αυτό για ελευθερωθώ.

Δεν έκανα τίποτα. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κακοποιητή να κακοποιεί εμένα και τα παιδιά μου, ακόμα και με την απειλή όπλου.

Παλομπέλι, έχετε νιώσει ποτέ την κάνη ενός όπλου στο κεφάλι ή το στόμα σας;

Όχι, έτσι; Να νιώθετε τυχερή και να μην κάνετε μαθήματα ηθικής με τόση αλαζονεία.

Σας θεωρώ μέρος του προβλήματος. Η κουλτούρα σας είναι αιτία για όσα μου συνέβησαν και όσα συνεχίζουν να μου συμβαίνουν, τη θεωρώ υπεύθυνη για τη σιωπή και την omertà, με τις οποίες είμαστε αναγκασμένες να ζήσουμε, τα λόγια σας συμβάλλουν στην ανυπόφορη βία.

Σας θεωρώ υπεύθυνη και σε αυτό το σημείο πρέπει μόνο να ζητήσετε συγνώμη.

Σε όλες.

Σε όλες αυτές που σηκώνονται το πρωί και δεν ξέρουν αν το βράδυ θα είναι ζωντανές, για να διηγηθούν όσα σας διηγούμαι εγώ αυτή τη στιγμή.

Με εκτίμηση».

Θλιβερά τα στατιστικά γυναικοκτονιών στη χώρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις αρχές της χρονιάς, στην Ιταλία έχουν δολοφονηθεί 83 γυναίκες από τις οποίες, πάνω από τις μισές, έπεσαν θύματα των συντρόφων ή συζύγων τους. Για τους πρώτους 10 μήνες του 2020, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 91 ενώ, για την ίδια περίοδο του 1999, αυτός ήταν 99. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δολοφονίες ακολούθησαν μετά από επανειλημμένα περιστατικά κακοποίησης.  Από το 2014 έως το 2019, 538.000 γυναίκες έπεσαν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat της Ιταλίας.

Όλες οι ειδήσεις

ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικές αλλαγές σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά – Σαφάρι ελέγχων για «μαϊμού» εξετάσεις

Ιωάννα Παλιοσπύρου για την επίθεση με βιτριόλι: Εγώ θα πονάω κι εκείνη θα είναι ελεύθερη

Στέφανος Τσιτσιπάς: Μίλησε για toilet breaks, εμβόλιο και Harrods

ΕΝΦΙΑ 2021: Πότε η ανάρτηση για τα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

γυναικοκτονίαέμφυλη βίαφωτογραφία