Κόσμος|24.09.2021 23:13

Ανάλυση Ιγνατίου: Γιατί ο Ερντογάν βρήκε «τοίχο» στις ΗΠΑ και απασφάλισε ξανά

Newsroom

«Δεν είχε βάση ο ισχυρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν» αναφέρει ο ανταποκριτής του Οpen στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Ιγνατίου. Η ενημερώσεις του Λευκού Οίκου δεν ανέφεραν καμία στιγμή ότι υπήρχε το ενδεχόμενο συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλα πίστευε, γιατί έχει πείσει τον εαυτό του ότι είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης και κανείς δεν μπορεί να τον αγνοεί.

«Ο Ερντογάν φαντάζεται πράγματα...»

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι Αμερικανοί απάντησαν στους Τούρκους που επέμειναν στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ότι ο κύριος Μπάιντεν δεν είχε χρόνο να τον δει και ότι θα συναντούσε μόνο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας. Όμως, φαίνεται ότι Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χρόνο καθώς είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον οποίο αντιπαθεί ο Ερντογάν. Επίσης, κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό της Ινδίας ο οποίος είναι εχθρός του Τούρκου προέδρου. Έχω την αίσθηση ότι ο Ερντογάν φαντάζεται πράγματα και ένα δείγμα αυτού είναι ότι του ζήτησε να συναντηθούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν είναι αλήθεια, εκτός αν τα έχει μπλέξει όλα στο μυαλό του» σχολιάζει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Τo παιχνίδι Ερντογάν και οι S-400

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονταν στο ναδίρ και πριν την έλευση του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ακόμα και αν ο ίδιος αποκαλούσε τον Τζο Μπάιντεν «φίλο» του και ισχυριζόταν ότι οι σχέσεις τους είναι σε καλό σημείο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Οpen, ο Τούρκος πρόεδρος έπαιξε ένα παιχνίδι και συγκεκριμένα ήθελε να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν για να παρουσιάσει το αφήγημα του, ότι δηλαδή η Τουρκία στέκεται δίπλα στην Αμερική στο ζήτημα του Αφγανιστάν, το οποίο οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν και ίσως να μην το έχει καταλάβει ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.  

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίαζε επίσης να προτείνει μία συμφωνία για το ρωσικό σύστημα S-400 . Ήθελε ουσιαστικά να πείσει τον Aμερικανό πρόεδρο να κρατήσει τους S-400 και ταυτόχρονα να του δώσει τους Patriot και να τον επανεντάξει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35. «Για να εκραγεί λοιπόν και να οδηγηθούν οι σχέσεις των δύο κρατών σε αδιέξοδο εικάζουμε ότι η απάντηση των Αμερικανών ήταν αρνητική για τα κρίσιμα θέματα που ενδιαφέρουν τον Ερντογάν», τονίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρή ομάδα του Κογκρέσου που ασχολείται με την Τουρκία ζητά πιο αυστηρές κυρώσεις για τους S-400, καθώς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα που είχε λάβει ο πρόεδρος Τραμπ ήταν «της πλάκας». Προφανώς, ο πρόεδρος Mπάιντεν δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές για χάρη του Ερντογάν, καταλήγει ο ανταποκριτής του Open.

Όλες οι ειδήσεις

Πανεπιστήμια: Όλα τα μέτρα για φοιτητές στη δια ζώσης εκπαίδευση ΑΕΙ - Το ΦΕΚ

Κορονοϊός: 2.046 κρούσματα, 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε αρνητή πατέρα

Κορονοϊός - Δράμα: Πώς φτάσαμε στο lockdown - Oι αντιεμβολιαστές και το εκτός λειτουργίας μηχάνημα PCR

Bitcoin: Η Κίνα απαγορεύει όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

ΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΤζο ΜπάιντενS-400ΟΗΕ