Κόσμος|02.10.2021 09:30

Ανάλυση Ιγνατίου: Σε παράκρουση ο Ερντογάν - Επιτίθεται σε σύμβουλο του Μπαϊντεν

Newsroom

Σε στενό συνεργάτη του Τζο Μπάιντεν επιτίθεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως όλα δείχνουν ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ετοιμαστεί για μία μεγάλη σύγκρουση.

«Η Αμερική δείχνει μία περίεργη υπομονή για την Τουρκία και τις προκλήσεις του προέδρου της ο οποίος όπως λέει ο ίδιος θα προχωρήσει σε νέες αγορές του συστήματος S400 και άλλου ρωσικού πολεμικού υλικού. Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ταυτόχρονα και μία αδικαιολόγητη υπομονή σε όλες τις λεγόμενες παραβατικές χώρες απαντά άμεσα αλλά με την Τουρκία αυτό μονίμως δεν συμβαίνει. Και αυτό είναι πρόβλημα. Οι Δημοκρατικοί, περισσότερο και από τους Ρεπουμπλικάνους, δείχνουν ένα εξεζητημένο φιλοτουρκισμό. Και αναφέρομαι στη γραφειοκρατία. Η επίσημη αμερικανική θέση είναι η γνωστή. 'Επιβάλαμε κυρώσεις. Θα κάνουμε το ίδιο και στην επόμενη αγορά στρατιωτικού υλικού εκ μέρους της Τουρκίας'. Οι πρώτες κυρώσεις θεωρούνται όχι σημαντικές. Δεν έχουν δόντια, όπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος του Κογκρέσου. Οι επόμενες δεν γνωρίζουμε πότε θα επιβληθούν και αν θα έχουν... δόντια», είπε αρχικά ο ανταποκριτής του Open στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου

«Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Open πριν από λίγο ότι σε περίπτωση που ο Ερντογάν προχωρήσει στα σχέδιά του όσον αφορά τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία θα τιμωρηθεί. Γνωρίζουμε τις δηλώσεις (εννοεί του Ερντογάν) και καλούμε την Τουρκία να μη διατηρήσει τους S-400 που ήδη έχει αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ξεκάθαροι με την Τουρκία και οτιδήποτε άλλο αγοράσει από τη Ρωσία θα επιφέρει νέες κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

«Όμως την ίδια στιγμή τονίζουν ότι θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και προσθέτουν ότι συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμα και όταν διαφωνούν. Αυτά είναι τρελά πράγματα», τόνισε.

«Στα παραπάνω προστέθηκε και ένα ακόμα πρόβλημα που πιστεύω ότι θα αναδειχθεί πολύ το επόμενο διάστημα. Ο Ερντογάν επιμένει στο θέμα των Κούρδων της Συρίας. Να κρατήσουμε ένα όνομα. Μπρέτ Μακγκουρκ. Είναι ο αρχηγός της ομάδας του Προέδρου Μπάιντεν που ασχολείται με τα θέματα της Μέσης Ανατολής, είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είναι βασικά ο άνθρωπος που δημιούργησε το στρατό που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ. Ο στρατός αυτός βασίστηκε κατά 85% στους Κούρδους του YPG που οι αμερικανοί χαρακτηρίζουν συμμάχους και ο Τούρκος Πρόεδρος τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο Μακγκουρκ δρα ως αρχηγός των Κούρδων ανταρτών του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Είναι σε παράκρουση ξανά. Αλλά πρέπει να δοθεί σημασία στις αντιδράσεις του όταν βρίσκεται υπό πίεση. Στην Ουάσινγκτον λένε πως από τη στιγμή που στράφηκε εναντίο του συγκεκριμένου συνεργάτη του κ. Μπάιντεν πρέπει να προετοιμάζεται για μία μεγάλη σύγκρουση». 

Όλες οι ειδήσεις

Θεμιστοκλέους: Γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε γενικευμένο lockdown

Παπαδόπουλος για σεισμό: Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος στη Θήβα

Κορονοϊός: Πώς τα social media ευνόησαν τους αντιεμβολιαστές - Ποιοι τους ακολουθούν

«Δεν έχουμε ποτέ δει ξανά κάτι παρόμοιο» - Είχε στο στομάχι ένα κιλό βίδες και καρφιά

Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για «καθίζηση» τζίρου σε εστίαση

Ερντογάν εκτός ορίων: Τουρκικός ο βυζαντινός δικέφαλος αετός

ΤουρκίαΗΠΑΤζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν