Κόσμος|24.01.2019 15:30

Βενεζουέλα: Ποιος είναι ο Χουάν Γκουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος;

Newsroom

Ενώπιον του πλήθους που τον επευφημούσε, ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας την Τετάρτη, «πατώντας» στην απόφαση που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η Εθνοσυνέλευση, η οποία χαρακτήριζε «σφετεριστή της εξουσίας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν. Ποιος είναι όμως ο Γκουαϊδό και γιατί χαίρει της στήριξης των Αμερικανών; 

Η εκλογή του στη θέση του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης σήμανε την επανενεργοποίηση της Αντιπολίτευσης σε μια χώρα που μαστίζεται από σοβαρή οικονομική κρίση. Παρέμενε σχετικά άγνωστος στο λαό της Βενεζουέλας μέχρι που πήρε την προεδρία του νομοθετικού σώματος, μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.  

Όπως αναφέρει το BBC, ο Γκουαϊδό είναι ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του, που γεννήθηκε στην πολιτεία Βάργκας. Ήταν μόλις 15 ετών όταν ο προκάτοχος του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες ήρθε στην εξουσία. Ήταν την ίδια χρονιά που η πολιτεία καταγωγής του επλήγη σοβαρά από πλημμύρες, οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλεις εκτάσεις στην πόλη και σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες. Παρόλο που ο ίδιος και η οικογένειά του επέζησαν της τραγωδίας, οι οικείοι του υποστηρίζουν ότι ήταν η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Τσάβες στο τραγικό γεγονός που τον έκανε να ασχοληθεί με τα κοινά. 

Σπούδασε μηχανολόγος, ενώ στη συνέχεια φοίτησε τόσο στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον όσο και στο Πανεπιστήμιο Ανωτάτων Σπουδών Διοιίκησης της Βενεζουέλας. Ως φοιτητής, εναντιώθηκε στην τότε απόφαση του Τσάβες να μη ανανεώσει την άδεια του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού μέσου Radio Caracas Television, κάτι που θεωρήθηκε ως προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας.

Ο Γκουαϊδό ήταν ιδρυτικό μέλος του κεντρώου πολιτικού κόμματος «Θέληση του Λαού» το 2009, μαζί με τον τότε ηγέτη της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ. Ο Λόπεζ σήμερα βρίσκεται σε κατ' οίκον κράτηση και θεωρείται επίσημα ο μέντορας του Γκουαϊδό. Οι δυο τους μιλούν αρκετές φορές την ημέρα, παρά την κράτηση του Λόπεζ, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση το 2011 και έγινε ο αντιπρόσωπος της πολιτείας του το 2016. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον επέλεξαν να ηγηθεί του σώματος και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 5 Ιανουαρίου. Κάλεσε τον στρατό να αποσύρει τη στήριξή του από τον Μαδούρο, υποσχόμενος αμνηστία σε όσους στρατιώτες το πράξουν. 

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ, οι οποίες και από την πρώτη στιγμή τον αναγνώρισαν ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, καθώς υποστηρίζει ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Μαϊου ο Νικολάς Μαδούρο πήρε τη νίκη με νοθεία. Τόσο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον όσο και ο Μάικ Πομπέο έχουν πει δημόσια ότι οι ΗΠΑ θέλουν μία νέα κυβέρνηση στη Βενεζουέλα και πως η Εθνοσυνέλευση της χώρας είναι το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα. 

Όπως αναφέρει το vox.com, την περασμένη Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με βίντεο στο twitter, απηύθυνε το λόγο στο λαό της Βενεζουέλας λέγοντας πως η Αμερική προσφέρει την «ακλόνητη στήριξή» της στομ βενεζουελανό λαό που «υψώνει τη φωνή του ζητώντας ελευθερία», ενώ παράλληλα αποκάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο «δικτάτορα», χωρίς νόμιμη εξουσία. 

T

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ βλέπουν στο πρόσωπο του Γκουαϊδό τον διάδοχο του Μαδούρο στην εξουσία της χώρας, προσβλέποντας σε έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Αμερική. Δεν μένει παρά να δούμε αν αυτό θα συμβεί και κάτω από ποιες συνθήκες. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΒενεζουέλαπραξικόπημαΧουάν Γκουαϊδό