Κόσμος|04.10.2021 20:49

Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας

Μαρία Ζαχαράκη

Στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Πολωνία, όπου βρέθηκε για επαφές, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προβαίνουν τελευταία σε προκλητικές ενέργειες, ενώ υποστήριξε ότι η Κύπρος προσπαθεί να… εισέλθει παράνομα στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Πρόσφατα στη Μεσόγειο, υπήρξαν προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Το ναυτικό μας ορθώς προειδοποιεί πρώτα και μετά λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η απόφαση για έρευνες και γεωτρήσεις από την Κύπρο, η οποία ελήφθη τον Αύγουστο, αποτελεί ένα «προκλητικό βήμα».

«Εμείς τί λέμε; Λέμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων για την κατανομή του πλούτου στην Κύπρο και ότι πρέπει να υπάρξει κοινή χρήση του», είπε, ενώ μίλησε πάλι για μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνουμε στην ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ε/Κ πλευράς και της Ελλάδας. Υπάρχουν προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας σε μια μικρή περιοχή μέσω του χάρτη της Σεβίλλης. Δείξαμε στο πεδίο της μάχης ότι δεν είναι έτσι», υποστήριξε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι τάσσονται πάντα υπέρ της διπλωματίας και της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αλλά όταν η διπλωματία εξαντλείται, τότε κατεβαίνουμε στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να επιστρέψουμε στη διπλωματία. Δίνουμε είμαστε πάντα υπέρ της διπλωματίας και της δίκαιης κατανομής (της ενέργειας). Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. Αν γίνει κάποιο βήμα και αυτά τα δικαιώματα πληγούν, τότε θα κάνουμε ό,τι κρίνουμε απαραίτητο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε και πάλι την πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία διάσκεψη για τη Μεσόγειο, για την οποία ακόμη απάντηση δεν υπάρχει, όπως είπε.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 2.125 κρούσματα, 36 θάνατοι, 342 διασωληνωμένοι

EMA: Πράσινο φως για τρίτη δόση με εμβόλιο Pfizer στους άνω των 18

Σέρρες: Ερχεται lockdown αλά Θεσσαλονίκη - Μπλόκο σε μετακινήσεις για διασκέδαση

Τουρκία: Απομακρύναμε πλοίο της Κύπρου - «Εισήλθε χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα»

Επιθέσεις ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα σοκαριστικές συνομιλίες και φωτογραφίες

Mad Clip: Σάλος με φωτογραφία από το νεκροτομείο - «Ντροπιαστικό και άνανδρο»

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΚύπρος