Κόσμος|08.10.2021 18:20

Pandora Papers: Οι αποκαλύψεις που «καίνε» συνεργάτες του Ερντογάν

Newsroom

Tεράστιες είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται στο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας αλλά και ολόκληρη την κοινή γνώμη σχετικά με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για το πώς εταιρείες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα ΑKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύονται υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να βγάζουν εκατομμύρια στο εξωτερικό.

Τα περίπου 12 εκατομμύρια έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, αφορούν και λεπτομέρειες για τα συστήματα φοροαποφυγής που έχουν να κάνουν με τους δύο μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων της Τουρκίας, όπως η Cal?k Holdings μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επί των ημερών του AKP κοινοπραξίες με επενδύσεις σε διάφορους τομείς από τον κατασκευαστικό μέχρι την κλωστοϋφαντουργία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ - και η Cengiz Holding.

Τα Pandora Papers, δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή ενώ δείχνουν ότι και άλλη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, η Cengiz Holding, διαχειρίζεται ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αποφύγει την καταβολή φόρων, ενώ αποκρύπτει την ταυτότητα των στελεχών τους. 

Όπως και η Cal?k Holdings, η Cengiz Holding έχει επενδύσει σε πολλούς τομείς, ενώ πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο σε τουρκικές εφημερίδες λόγω της κόντρας με τους κατοίκους χωριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο όμιλος επιδιώκει να κατασκευάσει ένα λατομείο παρά το τεράστιο κόστος για το περιβάλλον. Επί των ημερών του κόμματος του Ερντογάν στην εξουσία η εν λόγω κοινοπραξία επωφελήθηκε τα μέγιστα όσον αφορά την ανάθεση κρατικών συμβολαίων, όπως αναφέρει η DW επικαλούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Όμως παρά τα τεράστια ποσά που εξασφάλισε από δημόσιο χρήμα ο όμιλος και τα στελέχη του επιδίωξαν μέσω εικονικών εταιρειών να αποφύγουν την καταβολή φόρων στην Τουρκία για την αγορά μεταξύ άλλων ενός ακινήτου αξίας 3,75 εκατ. λιρών στο Λονδίνο μέσω της Trident Trust, που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. 

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνφορολογικοί παράδεισοιPandora Papers