Κόσμος|12.10.2021 20:32

Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη συζήτηση για πολιτικές δολοφονίες

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Κιλιτσντάρογλου στις 8 Οκτώβρη συναντήθηκε με δημοσιογράφους στη Μερσίνα της Τουρκίας κι εκεί έκανε κάποιες δηλώσεις και αναφέρθηκε στη δήλωση που είχε κάνει ο Ερντογάν κατά της Ακσενέρ τον περασμένο Μάιο μετά από επίθεση που είχε δεχτεί από οπαδούς του ΑΚΡ στη Ριζούντα. «Αυτές είναι οι καλές σου οι μέρες, θα δεις τί έρχεται μετά». Ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ανησυχία του και πάλι ότι μπορεί να γίνουν πολιτικές δολοφονίες.

«Για τις πολιτικές δολοφονίες ανησυχώ. Είναι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν. Είπε, ‘Περίμενε και θα δούμε τί θα σου συμβεί’. Ο Ερντογάν προκειμένου να μην φύγει από την εξουσία θα κάνει τα πάντα. Αυτή είναι η τουρκική έκδοση του πώς να μη φύγεις από την εξουσία. Θα προσπαθήσει τα πάντα για να μη φύγει. Επειδή βλέπει πόσο βαρύ είναι το κόστος της αποχώρησης από την εξουσία για αυτόν». 

Αϊντίν: «Κι εμείς έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δολοφονίες»

Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σοζτζού, ο αντιπρόεδρος του Καλού κόμματος Κοράι Αϊντίν είπε: «Κι εμείς έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δολοφονίες». Τότε, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε σε αυτές τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αλτούν υποστήριξε ότι «εκείνοι που κατήγγειλαν "πολιτικές δολοφονίες" προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου» στη χώρα και κάλεσε όσους τα λένε να διαβιβάσουν ό,τι έγγραφα έχουν στην κατοχή τους στον εισαγγελέα. «Αυτά τα ψέματα που διατυπώθηκαν ανεύθυνα στοχεύουν στην εμπιστοσύνη του έθνους μας, στοχεύουν το κράτος. Ο κύριος σκοπός αυτών των ισχυρισμών είναι να υπονομεύσουν την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη της χώρας μας και να διαταράξουν την κοινωνική μας ειρήνη», έγραψε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στον Αλτούν τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου: «Τί θα γίνει δηλαδή μετά το "αυτές είναι οι καλύτερες μέρες σου"; Σε ποιον ανήκει αυτή η φράση; Αυτό δεν είναι απειλή; Δηλαδή ένας ηγέτης πολιτικού κόμματος θα δεχθεί επίθεση και ο ηγέτης της χώρας θα σηκωθεί και θα το ανακοινώσει. Τί σημαίνει αυτό; Αγάπη δεν νομίζω να σημαίνει, ούτε ότι θα τον αγκαλιάσει».

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, από την άλλη πλευρά, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Φαχρετίν Αλτούν, "Δεν απαντώ στους διορισμένους".

Αλλά συνέχισε προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση αυτή, λέγοντας: «Ακούγονται τέτοιου είδους πράγματα φυσικά, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν πολύ. Αλλά εγώ πιστεύω ότι ο θάνατος δεν είναι ούτε μια ανάσα ούτε μια ανάσα μετά».

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Δίνει τη μάχη της ζωής της στο νοσοκομείο

Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Κακοκαιρία Μπαλλος - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Τηλεδιάσκεψη Στυλιανίδη με Περιφερειάρχες

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαδολοφονίεςδημοσιογράφοι