Κόσμος|26.01.2019 16:25

Ρότζερ Στόουν: Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» που ανακάλυψε τον Τραμπ

Γιάννης Πολίτης

Ο Ρότζερ Στόουν που συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, στη Φλόριντα, με τις κατηγορίες πιθανής συνεργασίας με τη Ρωσία, είναι μία από τις πιο εμβληματικές αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ και ειδικότερα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. 

Συμμετείχε ενεργά στις καμπάνιες όλων των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για την προεδρία από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι και σήμερα. Με έναν τρόπο, είναι βασικός και σταθερός εκφραστής της γραμμής των συντηρητικών στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. 

Ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μάλερ, του απήγγειλε επτά κατηγορίες. Ανάμεσα σε αυτές, η παρεμπόδιση δικαστικής έρευνας, η ψευδής κατάθεση και ο εκφοβισμός μαρτύρων.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Στόουν γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο του WikiLeaks για τη διαρροή χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και της ίδιας της Χίλαρι Κλίντον. Άλλωστε, ο Στόουν δεν είναι ένας τυχαίος σύμβουλος. Θεωρείται ο νέος «Μακιαβέλι» και ο δικός του «Ηγεμών» αποτελεί ένα εγχειρίδιο με όλα τα «βρώμικα κόλπα» της σημερινής πολιτικής σκηνής. 

Ποιος όμως είναι ο Ρότζερ Στόουν; 

Γεννήθηκε το 1952 και η καταγωγή του είναι από την Ιταλία και την Ουγγαρία. Μεγάλωσε στο Lewisboro της Νέας Υόρκης. Η μητέρα του έγραφε σε μία τοπική εφημερίδα της πόλης και ο πατέρας του ήταν εργάτης. Πριν από την ενηλικίωσή του, ένας γείτονας του έδωσε το βιβλίο του Barry Goldwater, «Η συνείδηση ενός συντηρητικού». Αυτή ήταν και η πρώτη ουσιαστική επαφή του με την πολιτική. Η ενηλικίωση τον βρήκε στο Πανεπιστήμιο George Washington. Πριν ακόμη, όμως, αποφοιτήσει, μπήκε στις τάξεις των Ρεμπουμπλικανών και σχεδόν από το ξεκίνημα ανέλαβε επικίνδυνες και σκοτεινές αποστολές. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Στόουν υπήρξε ο «εκτελεστικός βραχίονας» ενός σχεδίου για να πληγεί ο αμφισβητίας του Νίξον και εσωκομματικός του αντίπαλος, Πιτ Μακλόσκι. 

Η υπόθεση έλαβε δημοσιότητα κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του Κογκρέσου για το Watergate. Μέσα από τη δημοσιογραφική και ακολούθως, τη δικαστική έρευνα, αποκαλύφθηκε ο ρόλος του στην επιχείρηση σπίλωσης που στήθηκε με πλαστές δωρεές στον Μακλόσκι από τη «Νέα Σοσιαλιστική Συμμαχία» και στη συνέχεια τη διαρροή των πληροφοριών στον Τύπο.

Το τατουάζ με τον Ρίτσαρντ Νίξον

Όπως αναφέρει το «New Yorker», o Τζον Στόουν φαίνεται ότι είχε λατρεία για τον Ρίτσαρντ Νίξον. Μάλιστα την πλάτη κοσμεί το πρόσωπο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ουκ ολίγες φορές τον έχει επικαλεστεί. «Το κλειδί για ένα καλό Μαρτίνι είναι ότι πρώτα πρέπει να μαρινάρετε τις ελιές στο βερμούτ» είχε πει σχετικά με το πως πίνεται το Μαρτίνι. Παράλληλα είχε προσθέσει ότι αυτή τη συνταγή του την έδωσε ο Νίξον που την είχε πάρει από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Παράλληλα ο Στόουν πήρε μέρος στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Ρόναλντ Ρήγκαν το 1976 και ήταν πολιτικός διευθυντής στη δεύτερη, κατά την οποία ο Ρήγκαν έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ (1980). Αν και δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Ρήγκαν, παρέμεινε μέλος του στενού κύκλου του. Η παρουσία του στις παρυφές της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, η αδιόρατη φιγούρα του πίσω από τα γεγονότα, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από το «θέατρο επιχειρήσεών» του, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Το 1986 η Washington Post δημοσίευσε άρθρο για τον Στόουν και τον πλούσιο βίο του. «Είναι 33 ετών, κερδίζει 450.000 δολάρια ετησίως, έχει δύο σπίτια με ζεστή μπανιέρα και φορά ρολόι Patek Philippe». 

Η γνωριμία του με τον Ντόναλντ Τραμπ

Το 1986 είναι έτος-σταθμός για τον Ρότζερ Στόουν. ένας ανερχόμενος εκείνη την εποχή κτηματομεσίτης του σφίγγει ζωηρά το χέρι και συστήνεται: «Ντόναλντ Τραμπ». Ο Στόουν είδε το πολιτικό μέλλον του ανδρός και του πρότεινε να αναλάβει άμεσα την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Ως φαίνεται, ο αμερικανός «Μακιαβέλι» συνέγραψε εκείνη την στιγμή το πρελούδιο της πολιτικής σταδιοδρομίας του Τραμπ. 

Έτσι όταν το 2016 ο Τραμπ πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Στόουν ανέλαβε τη θέση του συμβούλου της προεκλογικής του καμπάνιας. Μετά από λίγο διάστημα αποχώρησε επισήμως από την προεκλογική του εκστρατεία, ωστόσο εξακολουθούσε να συμβουλεύει ανεπίσημα τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι τέτοια η σχέση που έχουν οι δύο άνδρες που πριν από ένα μήνα ο Στόουν είχε δηλώσει ότι «δεν πρόκειται ποτέ να καταθέσω εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ».

Η αποβολή του από το Twitter για υβριστικά σχόλια κατά του CNN

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Στόουν είχε επιτεθεί με ρατσιστικά σχόλια κατά δημοσιογράφων του CNN και μεγάλων εφημερίδων, μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «εξοστρακιστεί» από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ο ίδιος είχε πει ότι θα υποβάλλει μήνυση κατά του Twitter. To συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε όταν το αμερικανικό δίκτυο ανέφερε ότι οι δικαστικές αρχές στην Ουάσινγκτον ενέκριναν τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών σχετικά με την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Στόουν είχε εππιτεθεί με υβριστικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στον παρουσιαστή ειδήσεων του CNN, Ντον Λέμον, αποκαλώντας τον «ανίδεο ψεύτη » και «ηλίθιο σκ@τό».

«Ακόμη και οι άνθρωποι του CNN λένε ότι είσαι μπούφος πίσω από την πλάτη σου», έγραψε σε ένα τιτίβισμα. «Ντον Λέμον στην τηλεόραση φαντάζεις σαν ένα βαρετό αλλαζονικό partyboy. Λες συνεχώς ψέματα και κανένας απ’ όσους σε γνωρίζουν δεν πιστεύουν ότι είσαι έξυπνος» είχε γράψει σε άλλο tweet. «Ο Ντον Λέμον πρέπει να αντιμετωπιστεί, να ταπεινωθεί, να χλευαστεί και να τιμωρηθεί», τόνισε σε άλλο tweet. Μάλιστα ο Λέμον είχε καταθέσει σε αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ότι λαμβάνει απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του.

Για τον δημοσιογράφο του CNN, Τζέικ Τάπερ, είχε γράψει: «Πρέπει να λογοδοτήσει για τα ψέματά του και να τιμωρηθεί πολύ αυστηρά». Για τον Καρλ Μπερνστάιν, τον δημοσιογράφο της Washington Post που μαζί με τον Μπομπ Γούντγουορντ είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, έγραψε: «Αν ο Καρλ Μπερνστάιν πει κάτι οι συντριπτικές πιθανότητες είναι ότι είναι ψέμα. Είπε ψέματα για το Γουότεργκεϊτ, λέει ψέματα και σήμερα».

Η εμπλοκή σε σκάνδαλο ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων

Όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί η σεξουαλική του ζωή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Μάλιστα ο ίδιος είχε βάλει αγγελίες σε ερωτικά έντυπα όπου αναζητούσε ζευγάρια για τον ίδιο και τη σύζυγό του, κάτι που διέψευδε για πολλά έτη, μέχρι να φτάσει πρόσφατα στην παραδοχή του. Ο ίδιος μιλάει για όλη την πορεία του στο ντοκιμαντέρ «Get me Roger Stone» που έχει ανέβει και βρίσκεται και στο ελληνικό Netflix. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ρίτσαρντ ΝίξονΗΠΑΡότζερ ΣτόουνΝτόναλντ Τραμπ