Κόσμος|21.10.2021 13:33

Αφγανιστάν: Τι πραγματικά έχει συμβεί με την είδηση για αποκεφαλισμό αθλήτριας από τους Ταλιμπάν

Newsroom

Στις 21 Οκτωβρίου πολλά διεθνή και ελληνικά μέσα, μεταξύ των οποίων και το ethnos.gr, μετέδωσαν την είδηση ότι η νεαρή αθλήτρια του βόλεϊ γυναικών, Mahjubeen Hakimiαποκεφαλίστηκε από το καθεστώς τον Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι και ανάρτησαν φωτογραφίες του κεφαλιού της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα δημοσιεύματα, μάλιστα, γινόταν αναφορά και σε δηλώσεις του προπονητή της αθλήτριας στην Persian Independent.

Τι πραγματικά έχει συμβεί

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα Ellinika Hoaxes, μετά από έρευνα του altnews.in, που είναι πρώην μέλος του IFCN (International Fact-Checking Network) στην Ινδία, η Mahjabeen Hakimi βρέθηκε νεκρή πριν τις 7 Αυγούστου 2021, άρα πριν οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ. Επιπροσθέτως, πηγές του άρθρου αναφέρουν ότι η Αφγανή ήταν μέλος του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα του Σώματος Καταδρομών, καθώς και ότι μέχρι το 2016 δεν είχε παίξει στην εθνική ομάδα της χώρας της, παρά μόνο σε τοπική, ερασιτεχνική ομάδα.

Στην έρευνα των fact- checkers περιλαμβάνονται και δύο αναρτήσεις στα social media του αδερφού της νεκρής αθλήτριας, Skandar Hakimi. Η πρώτη, έγινε στις 7 Αυγούστου, όταν ανάρτησε μία μαύρη εικόνα, δεχόμενος συλλυπητήρια σχόλια από κάτω, και η δεύτερη, στις 9 Αυγούστου, όταν ανάρτησε φωτογραφία της αδερφής του, δηλώνοντας πόσο περήφανος υπήρξε γι’ αυτήν.

Στο altnews.in μίλησε και συγγενής της Hakimi, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι η νεαρή αθλήτρια πέθανε στις 6 Αυγούστου- εννιά μέρες πριν οι Ταλιμπάν εισβάλλουν στην Καμπούλ, την 15η Αυγούστου του 2021. Σε επικοινωνία που είχε το Ellinika Hoaxes με τον διευθυντή της Aamaj News, αναφέρθηκε ότι το βόλεϊ, σύμφωνα με τους συγγενείς της θανούσας, υπήρξε ένα από τα χόμπι της, καθώς και ότι η ίδια εργαζόταν  στις ειδικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας στάλθηκαν και φωτογραφίες της σορού της Hakimi, που αποδεικνύουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε. 

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η άτυχη Mahjabeen Hakimi βρέθηκε νεκρή πάνω από μία εβδομάδα πριν την πτώση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, δεν αποκεφαλίστηκε, το βόλεϊ υπήρξε ένα από τα χόμπι της και εργαζόταν στις ένοπλες δυνάμεις. 

θάνατοςβόλεϊΤαλιμπάνΑφγανιστάν