Κόσμος|21.10.2021 15:45

Ερντογάν: Απολειφάδι του Σόρος ο Καβαλά – Οι 10 πρέσβεις δεν έχουν θέση στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Με οργή αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους 10 πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Τούρκου φυλακισμένου ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά, τον οποίο χαρακτήρισε «απολειφάδι του Σόρος», ζητώντας μάλιστα να φύγουν από την Τουρκία.

Παράλληλα, καταφέρθηκε και κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, επειδή πουλάει όπλα στην «καταχρεωμένη» Ελλάδα, ενώ για τα F-35 είπε ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την Αφρική σχολίασε την επικαιρότητα στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Πρωτίστως είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 41 επισκέψεις σε 30 διαφορετικές αφρικανικές χώρες. Ο Ερντογάν τόνισε ότι αυτή η εικόνα από μόνη της είναι ένας δείκτης της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να αναπτύξει τις σχέσεις της με την αφρικανική ήπειρο.

«Το όραμά μας για την Αφρική βασίζεται στην αρχή του win - win και τον αμοιβαίο σεβασμό. Βλέπουμε την Αφρική ως εταίρο και όχι ως αγορά», δήλωσε.

Η Γαλλία σε κρίση εξαιτίας του Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε σοβαρή πολιτική κρίση εδώ και καιρό εξαιτίας του Μακρόν. «Ειδικά με την Αλγερία. Γι’ αυτό, ο Μακρόν είπε ότι η Τουρκία ενθαρρύνει τον λαό της Αλγερίας και το κράτος. Ακολούθησαν σοβαρές πωλήσεις όπλων στην καταχρεωμένη Ελλάδα, προκαλώντας την εναντίον της Τουρκίας. Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Ειδικά για τη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί στη Γαλλία, γνώρισα και τον Σιράκ. Δεν συγκρίνονται μεταξύ τους.

Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που δεν πίεσαν την Τουρκία. Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις συνόδους κορυφής των ηγετών της ΕΕ χωρίς εξαίρεση εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, μετά την άφιξη του Σαρκοζί και της αγαπητής μου φίλης Μέρκελ, η στάση απέναντι στην Τουρκία στη σύνοδο των ηγετών άλλαξε», δήλωσε.

Ποιοι είστε εσείς που θα κάνετε υποδείξεις στην Τουρκία;

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των 10 πρέσβεων που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα. «Θέλουν να κατηγορήσουν την Τουρκία μέσα από αυτό το απολειφάδι του Σόρος, που ονομάζεται Καβάλα. Γιατί 10 πρέσβεις έκαναν αυτή τη δήλωση; Αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το απολειφάδι του Σόρος επιδιώκουν να αφεθεί ελεύθερος. Είπα στον υπουργό των Εξωτερικών μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους φιλοξενούμε άλλο στη χώρα μας. Έχετε την εξουσία εσείς να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι είστε εσείς; Τί είναι αυτό; ‘Αφήστε τον Καβάλα’. Εσείς αφήνετε ελεύθερους τους ληστές, τους δολοφόνους, τους τρομοκράτες στη χώρα σας; Αμερική, Γερμανία, ποια από εσάς έκανε ποτέ κάτι τέτοιο; Δεν το έκαναν και δεν θα το κάνουν. Όταν τους το λες, η απάντηση που θα σου δώσουν είναι «η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη». Είναι η δικαστική εξουσία ανεξάρτητη σε εσάς, αλλά η δική μας είναι εξαρτημένη; Η δικαιοσύνη μας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ανεξαρτησίας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας παράλληλα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα με τους πρέσβεις. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα άλλο από αυτούς. Δεν βλέπουν ότι είναι εθνικό ζήτημα», είπε.

«Ο Καβάλα είναι ό,τι είναι κι ο Σόρος για τη διεθνή κοινότητα. Προσπαθούν να κουνήσουν τη γη με τα χρήματα. Τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και ο γιος του Σόρος. Είναι σαν τον πατέρα του. Πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Για παράδειγμα, προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια, να εκφοβίσουν τα Βαλκάνια. Φυσικά, δεν θα τους την δώσουμε ευκαιρία, δεν πρέπει. Κάνουν παρόμοια πράγματα στο Κοσσυφοπέδιο, τη Μακεδονία, την Αλβανία, παντού. Εμείς ως Τουρκία είμαστε ισχυροί και δεν μπορούν να διεισδύσουν σε εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν.

F-35: Θα πάρουμε αυτό το 1,4 δισ. δολάρια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο

Για το θέμα των F-35, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι γίνονται συνομιλίες χαμηλού επιπέδου αυτή τη στιγμή. «Η Τουρκία βρίσκεται σε διαβούλευση με το Πεντάγωνο. Φυσικά, διεξάγονται σε χαμηλό επίπεδο. Αλλά το 1.4 δισ. δολάρια θα το πάρουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Επί του παρόντος, οι υπουργοί Άμυνάς μας συνομιλούν. Τώρα, ο δικός μας υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Πιστεύω θα προχωρήσουμε. Φυσικά, θα μιλήσουμε για αυτό και με τον Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη. Θα ρωτήσουμε: "Τι κάνουμε, τι συμβαίνει;" Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Πολιτικές δολοφονίες

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολιτικών δολοφονιών, για το οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση, ο Τούρκος πρόεδρος το χαρακτήρισε «τρελό». «Αυτές οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εντελώς τρελές. Ή θα μάθει πολιτική ή η πολιτική θα τον μάθει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όταν λες πολιτική δολοφονία, τι είναι αυτό; Θα πρέπει να το αποδείξεις. Δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη. Είναι σαν ένας τρελός να έριξε μια πέτρα σε ένα πηγάδι και 40 έξυπνοι να μην μπορούν να την βγάλουν», σημείωσε και απέκλεισε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τις εκλογές στην ώρα τους. Αυτή η ημερομηνία είναι ο Ιούνιος του 2023», τόνισε.

Όλες οι ειδήσεις

Επίθεση με βιτριόλι: Καταπέλτης ο εισαγγελέας, πρότεινε ενοχή της Κακαράντζουλα - «Ποταπά κίνητρα και ηθική μικρότητα»

Πετρούνιας για #metoo: Δεν είδα αθλητή που υλοποίησε τους στόχους του να έχει τέτοιο παράπονο

Ασπρόπυργος – Χωματερή υγειονομική βόμβα: Αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γνωστής εταιρείας λόγω σαλμονέλας

ΓαλλίαΤουρκίαΕμανουέλ ΜακρόνΟσμάν ΚαβαλάΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν