Κόσμος|25.10.2021 16:08

Τουρκία: Κρίσιμη ημέρα για την… κρίση των πρέσβεων

Μαρία Ζαχαράκη

Σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, θα είναι η μέρα που θα κριθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και δυτικού κόσμου. Και αυτό γιατί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο πώς θα πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει πίσω, καθώς έχει φτάσει να μετατραπεί σε κρίση μεταξύ της Τουρκίας και του δυτικού κόσμου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να παρουσιάσει πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο για την υπόθεση και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. 

Μία από αυτές θα είναι να ξανακληθούν στο υπουργείο οι 10 πρέσβεις και να τους καλέσουν να αναδιπλώσουν τη δήλωσή τους, η οποία αποτελεί παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά το πέρας του συμβουλίου, αλλά αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν πειστεί, τότε θα δοθεί στις 10 χώρες σημείωμα που θα επιτάσσει να φύγουν οι πρέσβεις. «Θέλουμε οι πρεσβευτές σας να φύγουν από τη χώρα μας το συντομότερο δυνατό». Σε μία τέτοια περίπτωση, το πολιτικο-οικονομικό-διπλωματικό κόστος θα είναι πολύ βαρύ.

Για το λόγο αυτό, σήμερα ακόμη και φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ και αρθρογράφοι, φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση, καλούν τον Ερντογάν να ενεργοποιήσει τις διπλωματικές επιλογές πριν πατήσει το κουμπί μιας κρίσης με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις με 10 ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, που θα διαρκέσει για δεκαετίες.

«Μπορεί να χρειάζονται 15 λεπτά για να ληφθεί η απόφαση της απέλασης, αλλά μετά μπορεί να μας πάρει 15 χρόνια για να τακτοποιήσουμε τα πράγματα. Ας προσέξουμε να μην γυρίσει σαν μπούμερανγκ αυτή η επιχείρηση και μας χτυπήσει», έγραφε σήμερα ο Αμπντουλακντίρ Σελβί στη Χουριέτ, αρθρογράφος που συνήθως αντλεί πληροφορίες μέσα από το προεδρικό μέγαρο.

Από την άλλη η Άγκυρα «ευελπιστεί» τώρα και σε μία διαμεσολάβηση προσωπικοτήτων της Δύσης, προκειμένου να αμβλυνθεί η κρίση. Ιδανικά αναμένει να πάρει κάποια θέση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ή από την Ευρώπη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με τους 10 πρέσβεις συντάχθηκε σήμερα πάντως κι ο πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα, Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίος δήλωσε με τη σειρά του σήμερα ότι «η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως το ΕΔΑΔ».

Η κρίση έχει καταποντίσει ήδη από το πρωί το τουρκικό νόμισμα, το οποίο καταγράφει απώλειες της τάξης του 1.8% έναντι του δολαρίου, «φλερτάροντας» έντονα και πάλι με τις 10 λίρες.

Ένα δολάριο ισούται σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 με 9.75 λίρες, ενώ το ευρώ οδεύει πλέον προς τις 12 λίρες.

Γιασάρ Γιακίς: «Βήμα πριν την κήρυξη πολέμου σε άλλη χώρα»

Ο πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης ΑΚΡ και ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος, Γιασάρ Γιακίς δήλωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Τζουμχουριέτ» ότι η εντολή Ερντογάν να κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις ‘persona non grata’ δεν έπρεπε να δοθεί και ότι παλαιότερα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου κατά άλλης χώρας.

«Θα πρέπει να αφήνουν τέτοια θέματα σε διπλωμάτες και να καθορίζουν εκείνοι πως να βρεθεί μια φόρμουλα. Η κήρυξη ενός πρέσβη ως ανεπιθύμητου θεωρείται ένα βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου σε μια χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη δήλωση των πρέσβεων σχετικά με τον Οσμάν Καβάλα, ο Γιασάρ Γιακίς εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερα να μην έκαναν κάτι τέτοιο, αλλά οι διεθνείς σχέσεις είναι μια πάλη στην οποία ο ένας προσπαθεί να λυγίσει τον άλλο.

Πρόσθεσε ότι τέτοια μεγάλη κρίση η Τουρκία έζησε το 1974 κατά την εισβολή στην Κύπρο (κυπριακά γεγονότα, όπως τα αποκάλεσε). «Τότε βιώθηκε παρόμοια κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ένταση μεταξύ μας και της Ελλάδας ήταν για έναν πολύ πιο σοβαρό λόγο. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια εξέλιξη που θα μας βλάψει», εκτίμησε.

ΤουρκίαπρεσβευτήςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυρα